4 slimme tips voor een fijn pasritme

We hoeven niet meer allemaal 180 passen per minuut te maken, maar de meeste lopers zijn wel gebaat bij een verhoging.

maandag, 22 februari 2016, 7:01
4 slimme tips voor een fijn pasritme

In onze vorige Looptip hielpen we je al op weg met vijf tips om je pasfrequentie te verbeteren. Vandaag nog eens vier tips die je zeker zullen helpen.

Bergaf sprinten

Zoek na je rustige duurloop een niet al te steile helling op en loop vijf keer 150 à 200 meter snel naar beneden. Probeer je topsnelheid pas te bereiken als je helemaal beneden bent. Als pauze wandel je rustig terug naar boven.

Snelle voeten

Meet een stuk van ongeveer tien meter uit en zet zoveel mogelijk stappen over die afstand. Maak snelle, korte contacten met je voeten. Wandel terug als pauze en herhaal dit vijf keer.

Land onder je lichaam

Verkort je paslengte door je voet recht onder je lichaam(szwaartepunt) te laten landen in plaats van voor je uit. Zo verhoog je je cadans en voorkom je dat je te grote passen maakt, te hard neerkomt bij de landing en geblesseerd raakt.

Concentratie

Concentreer je op het opheffen van je voet in plaats van het neerzetten en denk vooral aan ‘licht en snel’. Zo zal je met weinig moeite ook al vooruitgang kunnen maken.

Tekst: Phil Latter, Alex Hutchinson

Lees hier de eerste vijf tips over het verbeteren van je pasritme.

In het maartnummer van Runner’s World (2016) is een artikel verschenen over de optimale pasfrequentie per individuele loper. De Nederlandse onderzoeker Ben van Oeveren (Vrije Universiteit) studeert momenteel onder meer op dat onderdeel af en kan lopers die hun gegevens aan hem opsturen mogelijkerwijs helpen om op basis van hun inspanningen de ideale paslengte bij hun snelheid/snelheden te vinden.