Nu de coronamaatregelen weer iets zijn versoepeld, kun je weer overwegen om de weg in te ruilen voor een training in het zwembad. Of je nu herstellende bent van een blessure of een manier zoekt om je spierpijn te verdrijven, zwemmen is een sowieso een goed alternatief voor je training.

Door de gewichtloosheid in het water hebben je gewrichten weinig klappen te verduren. Water is echter wel acht keer 'dichter' dan lucht, zodat je bij elke beweging aardig wat weerstand moet overwinnen. Vandaar deze zes redenen waarom zwemmen de perfecte oplossing is als je alternatief wilt trainen.

1. Training met lage impact

    Elke poging om je conditie op peil te houden brengt het risico op meer blessures met zich mee. Onderzoekers aan de Universiteit van Jyvaskyla in Finland concludeerden dat training in het water op lange termijn voordelen heeft als het gaat om herstellen van een blessure. Deelnemers die knieoperaties hadden ondergaan werden onderworpen aan twaalf weken zwemtraining. Een jaar later hadden de zwemmers, vergeleken met degenen die zich beperkten tot revalidatie op het droge, 32 procent meer kracht in de spieren die je knieën helpen te strekken en 50 procent meer kracht in de kniebuigers.

    2. Herstel van beschadigde zenuwen

      Als je zo zwaar geblesseerd bent dat je schade aan de zenuwen in je benen hebt opgelopen, kan zwemmen het genezingsproces bevorderen. Een onderzoek in het tijdschrift Neural Plasticity toonde bewijzen dat beschadigde zenuwen sneller herstelden na 21 dagen zwemtraining. Het onderzoek laat zien dat zwemtraining in ieder stadium helpt bij het genezingsproces, dus voel je vrij om het water in te duiken.

      3. Botten sterker

      Voorkomen is beter dan genezen. Zwemmen verhoogt de botdichtheid zonder de specifieke loopgewrichten zwaar te belasten. Net als een van de belangrijkste voordelen van krachttraining zorgt de constante waterweerstand voor sterkere botten en spieren. Dat beschermt je lichaam tegen breuken en kneuzingen.

      4. Sterkere loopspieren

        Hoewel het misschien niet zo voelt, gebruik je bij iedere zwemslag spieren die ook belangrijk zijn voor het hardlopen. Houd je lichaam horizontaal in het water, zo werk je aan een sterk bovenlichaam, terwijl constante beenslagen de hele spierketen vanaf je billen naar beneden aan het werk zetten. Dat zorgt voor een groter spieruithoudingsvermogen en meer kracht. Wat weer van pas komt tijdens het lopen.

        5. Flexibel lichaam

          Tijdens de revalidatie van een spierblessure is het belangrijk om aan de beweeglijkheid van je spieren te werken. Zwemmen is een mobiliteitstraining, waarbij je schouders, romp en veel andere spieren in je bovenlichaam soepel actief zijn, terwijl je heupbuigers en kuiten bewegen tegen een weerstand in. Het resultaat is een grotere flexibiliteit van je lijf. Zo kun je je geleidelijk klaarstomen voor het hardlopen, terwijl je veilig ondersteund wordt door de gewichtloosheid van het water.

          6. Je blijft fit, terwijl je herstelt

            Er bestaat geen twijfel over dat zwemmen tal van voordelen kent. Daarbovenop is deze alternatieve inspanning voor lopers vooral belangrijk omdat het een goede vorm is van het trainen van je bloedsomloop en longen. Uit onderzoek van het merk Speedo blijkt dat je met slechts dertig minuten zwemmen al 350 calorieën verbrandt. Dat is het dubbele dat je gemiddeld met rustig hardlopen bereikt. Plons dus in het water om je conditie op peil te houden totdat je weer klaar bent om je loopschoenen aan te trekken.

            RW's favoriete douchegels voor na het lopen
            Ritual of Samurai shower gel
            Ritual of Samurai douchegel

            KOPEN

            de Bijenkorf
            Weleda Arnica Douchegel
            Weleda Arnica douchegel
            Holland and Barrett
            Ritual of Hammam shower gel
            Ritual of Hammam foaming douchegel
            de Bijenkorf
            Therme Finn Sauna douchegel
            Therme Finn Sauna douchegel
            Holland and Barrett