Butter kreeg de marathon-ervaring die hij zocht

Afgelopen zondag kreeg Butter de ultieme ervaring tijdens een van 's werelds grootste marathons.

maandag, 6 november 2017, 10:12
Butter kreeg de marathon-ervaring die hij zocht

Michel Butter was op zoek naar een marathon waarin hij zijn strijdlust kon aanspreken en vond die ervaring zondag in New York. Hij bekroonde zijn inspanningen met een uitstekende zesde plaats in 2.12.39, een prachtige manier om zijn 32-ste verjaardag te vieren.

De Castricummer finishte nog geen twee minuten achter de verrassende winnaar Geoffrey Kamworor (2.10.53), die in de eindsprint Wilson Kipsang drie seconden voor wist te blijven. Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Amerikaanse Shalane Flanagan in 2.26.53, die onder meer Mary Keitany op meer dan een minuut achterstand zetten.

New York bewees zich andermaal als wedstrijd waarin de klok minder belangrijk is dan de onderlinge strijd. En dat was precies waar Butter op uit was en waarvoor hij zich in Kenia én in de Noord-Hollandse duinen zoveel inspanningen getroost. ‘Als ik daar top-8 of top-10 loop, vind ik het geweldig’, zei hij vooraf in Runner’s World. Butter is al gekwalificeerd voor de EK in Berlijn volgend jaar met de 2.11.00 die hij in april in Rotterdam liep. In New York kon hij vrijuit zijn eigen strategie kiezen.

‘Ik nam de perfecte tactische beslissingen. Nu ben ik zesde in een van de grootste marathons ter wereld, zo niet de grootste. Ik sta op het wereldtoneel’, zo sprak Butter na de finish tegen de verslaggever van het AD. ‘Het was een orkaan van lawaai. Al die mensen langs de kant en het enthousiasme, ongelooflijk. Het is ook voorbijgevlogen. Ik zou het bijna nog een keer willen doen en ga het liggend op bed helemaal herbeleven.’

Butter ging een paar keer brutaal op kop lopen, bewust ook op een iconisch moment als de lopers First Avenue opdraaien. Halverwege kwam hij door in 1.06.20. De tussentijden per mijl – zoals die in de VS worden gemeten – varieerden sterk: van 4.45 in de snelste delen tot ruim boven de 5 minuten als de kopgroep het tempo liet zakken.

Butter moest de snelste mannen ook een paar maal laten gaan, maar wist zich ook steeds weer terug te knokken en liep het tweede deel van zijn race uiteindelijk even snel als het eerste. Pas in de laatste kilometers moest hij het antwoord schuldig blijven op de versnelling die Kamworor en Kipsang doorvoerden.

In Runner’s World zei Butter: ‘Ik hoop niet dat die 2.09.58 uit 2012 mijn beste prestatie ooit blijft. Ik ben er van overtuigd dat ik nog een stap kan maken, mits ik gezond blijf. Toen dacht ik nog dat ik ooit 2.07 zou kunnen lopen. Dat denk ik nu niet meer’.

Tekst: Cors van den Brink
Foto: Getty