Achteruit hardlopen: het ziet er misschien gek uit, maar toch zien we steeds vaker hardlopers, die in hun training - of zelfs een wedstrijd - achteruit lopen. In Engeland worden er zelfs heuse kampioenschappen voor de lopers georganiseerd. Maar wat is er nou zo bijzonder aan achteruit lopen? Dat lees je hier.

Achteruit lopen: dit zijn de voordelen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: achteruit lopen kan ervoor zorgen dat je efficiënter en daardoor sneller loopt, volgens onderzoekers aan de Amerikaanse Dayton universiteit. De deelnemers, allemaal ervaren hardlopers, vervingen tien weken lang een deel van hun wekelijkse kilometers met achteruit lopen op de loopband. Gemiddeld nam hun loopefficiëntie met 2,4 procent toe, ze hadden dus minder energie nodig om een bepaalde snelheid aan te houden.

Daarnaast heeft achteruit lopen ook de volgende voordelen:

  • Je kunt het zien als crosstraining. Vooral als je regelmatig last hebt van blessures (zoals shin splints of pijn in je heup, knie, hiel of achillespees) kan achteruit lopen minder belastend zijn.
  • Het is goed voor je loophouding. Achteruitlopen doe je met een rechte rug. Bij vermoeidheid ga je niet, zoals veel hardlopers doen, voorover hangen. Het is daarom een goede training voor je rompspieren.
  • Het brengt balans in de beenspieren en zorgt voor extra stabiliteit. Vooruitlopen doet vooral een beroep op je hamstrings en knieën. Bij de achterwaartse loopbeweging moeten je kuiten en de voorkant van je bovenbenen (quadriceps) harder werken. Door deze spieren sterker te maken, verlaag je het risico op blessures.
  • Het vergt meer energie, je verbrandt dus meer calorieën. Dit hoeft niet per se voor iedereen een voordeel te zijn, maar mocht afvallen voor jou een prioriteit zijn, dan kun je achteruit lopen een kans geven.
  • Het stimuleert de zintuigen. Omdat je geen ogen in je achterhoofd hebt, doe je als vanzelf een groter beroep op de andere zintuigen bij het navigeren. Je leert iets nieuws, wat ook weer goed is voor je brein en je jong houdt. Ideaal!
  • Het is leuk! Achteruit lopen zorgt voor afwisseling en haalt je uit de dagelijkse (trainings)sleur.

Achteruit lopen in je training

Achteruit hardlopen heeft veel voordelen, reden genoeg om het regelmatig toe te voegen aan je training. Hoe pak je dat aan zonder te vallen of een blessure op te lopen? Ga er vooral voorzichtig mee aan de slag. Als je achteruitloopt, is het onvermijdelijk dat je vaak achterom kijkt. Dat kan wat stijfheid opleveren in je nek en schouders.

Met deze tips krijg je achteruit lopen onder de knie:

  • Loop op een brede, rechte, lege weg of een atletiekbaan, of ga voor de loopband.
  • Loop je buiten? Vraag of iemand meeloopt of fietst; die kan ervoor zorgen dat je nergens tegenaan loopt.
  • Zet kleine stapjes.
  • Begin met achteruit wandelen en wissel dat af met stukjes achteruit hardlopen.
  • Bouw langzaam op.
  • Zie het als een speels onderdeel van je training. Je hoeft geen kilometers te maken, maar gebruik het om bijvoorbeeld je lange duurloop te verdelen in kleine stukjes: ga bijvoorbeeld na elke kilometer even een minuutje achteruit lopen.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?