Je wilt (voor het eerst) een halve of hele marathon lopen, gefeliciteerd! Maak je klaar voor een prestatie die je nooit meer zult vergeten. Maar hoe weet je of je klaar bent om zo'n uitdaging aan te gaan? Beantwoord de volgende vragen voor jezelf zodat je een goede inschatting en keuze kunt maken.

Ben je gezond?

Dit zou altijd de eerste vraag moeten zijn als je aan een nieuwe fysieke uitdaging wilt beginnen. Voel je je sterk en gezond? Heb je geen klachten die jouw droom van de finish in de weg zouden kunnen staan? Maak bij twijfel een afspraak bij de huisarts. Zie het als een APK: de dokter kan op basis van je medische geschiedenis en een aantal verschillende tests inschatten of jij in staat bent om een dergelijke zware uitdaging aan te gaan.

Is je basis sterk genoeg?

Serieus trainen voor een halve of hele marathon betekent minimaal drie tot vier dagen in de week hardlopen. Heb je de afgelopen zes maanden regelmatig getraind en geen last van pijntjes en blessures? Dan kun je in de meeste gevallen gaan opbouwen naar een halve marathon. Als je een hele marathon wilt lopen, dan is het verstandig dat je al meer loopervaring hebt en je al vaker lange duurlopen hebt gedaan. De meeste marathonschema's gaan zo'n 12 tot 16 weken - idealiter kun je al 2 uur achter elkaar lopen voordat je aan zo'n schema begint.

Loop je nog niet zo vaak in de week of heb je recent een blessure gehad? Ook dan kun je opbouwen naar een halve of hele marathon, alleen heb je wel meer tijd nodig om op een verstandige manier je doel te bereiken. Richt je pijlen bijvoorbeeld op een hardloopwedstrijd over elf of twaalf maanden en bouw rustig aan je trainingsintensiteit op.


Om je op weg te helpen heeft Runner's World verschillende online training opgezet. Binnen 10 weken word je klaargestoomd voor je eerste halve marathon. Met een trainingsschema van 12 weken en veel belangrijke tips & tricks kun je ook trainen voor je eerste marathon.

Past het in je agenda?

Deze vraag moet je niet onderschatten. Trainen voor een halve of hele marathon is een tijdrovende bezigheid. Doordeweeks moet je uitgaan van minimaal 30 tot 60 minuten per trainingsdag. In het weekend loop je naar alle waarschijnlijkheid je lange duurlopen - en deze nemen al snel zo'n twee tot drie uur in beslag. Hiernaast moet je ook tijd inplannen voor je warm-up, cooling-down en rekoefeningen. Dat is nog niet alles: om blessures te voorkomen en gedurende de trainingsperiode soepel en sterk te blijven, is het verstandig om tijd in te plannen voor krachttraining, yoga of crosstraining, zoals zwemmen of fietsen.

Check voordat je begint aan een halve of hele marathonvoorbereiding daarom goed of het wel past in je werk- en privéplanning. Trainen voor je hardloopdoel vraagt veel van je, maar het is ook onwijs gaaf om een keer mee te maken - mits het je niet alleen maar extra stress oplevert. Je moet wel blijven genieten van de kilometers die je maakt.

Heb je er zin in?

Oké, als je tot hier hebt gelezen, dan is de kans groot dat je zin hebt om een halve of hele marathon te lopen. Maar heb je er ook écht zin in? Als je eenmaal aan je trainingsschema bent begonnen, zullen er ongetwijfeld zware momenten komen waarin je je afvraagt waar je aan bent begonnen. Het kan helpen om je motivatie vanaf het begin al duidelijk te hebben. Hoezo wil je de halve of hele marathon lopen? Wat wil je bereiken?

Heb je alle vragen met een enthousiast 'Ja!' beantwoord? Dan ben je klaar om een halve of hele marathon te lopen! Hier vind je de leukste wedstrijden:

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?