Lukt het maar niet je doel te halen? Verwerk de teleurstelling, houdt het vertrouwen en blijf eraan werken. Zo doe je dat:

Accepteer mislukkingen

De weg naar een specifiek tijdsdoel loopt bijna altijd via mislukte pogingen. Er valt echter veel te leren van die mislukkingen, meer dan van je beste races. Vraag je na elke race af wat er goed ging en wat er mis ging. Daarmee bepaal je vervolgens de strategie om bij een volgende aanval op de PR deze missers te voorkomen. Als je alleen maar naar je finishtijd kijkt na een mislukte race dan zal je zelfvertrouwen krimpen en een succesrijk vervolg in de weg staan. Verdiep je in de gegevens achter de prestatie (tempo, hartslag, weer, parkoers, wedstrijdverloop, trainingsstatistieken, gezondheid) om je toekomstige prestaties te optimaliseren.

Hier zijn enkele vragen om over na te denken:

Hoe was het parcours?
Sommige hardlopers lopen het best op vlakke ondergrond, terwijl anderen slagen op een parkoers met lichte glooiingen.

Hoe heb je je aan het streeftempo gehouden?
De nummer één reden voor mislukte PR-pogingen is de te snelle start.

Hoe was de temperatuur?
Warmte en vochtigheid kunnen je vertragen.

Hoe was de wind?
Als je probeert je gemiddelde streeftempo bij tegenwind te handhaven, dan zul je sneller dan gedacht door je energie raken. Beter is het om op stormachtige dagen op gevoel te lopen, ook op de stukken waar de wind in de rug blaast.

Hoe verliep je voorbereiding?
Een PR vereist een perfecte training en is geen realistisch doel als je rust hebt moeten nemen, zelfs al was het slechts een week, door een blessure of ziekte.

Het verschil tussen een PR en een teleurstellende finishtijd kan te wijten zijn aan deze variabelen. Het zijn de leerpunten voor je volgende race.

Doorbreek de cyclus

Albert Einstein wordt de volgende regel toegeschreven: ‘Krankzinnigheid is steeds hetzelfde doen om andere resultaten te bereiken.’ Zodra je je eerdere prestaties hebt geëvalueerd, is het tijd om je trainingsplan te herzien.

Pas je trainingsplan aan

Zelfs als je een solide basis hebt voor training en wedstrijden, moet je trainingsplan misschien toch aangepast worden, door er bijvoorbeeld meer geavanceerde workouts in op te nemen. Denk aan stevige duurlopen die je race simuleren, langere rustige duurlopen of een breed scala aan trainingen met snelheid, tempoblokken en heuvels. Als je nog geen enkele vorm van snelheidstraining doet, begin er dan mee om dit in je schema op te nemen en geef jezelf een seizoen de tijd om het goed te ontwikkelen. Volg een gestructureerd trainingsplan dat uitgaat van je huidige niveau en niet van het niveau dat je graag wilt hebben. Veel lopers doen het goed met één lange duurloop, één pittige training en een tot twee rustige hardlooptrainingen per week.

Aan de andere kant, als je al bezig bent met snelheidswerk of andere harde workouts, moet je misschien je trainingen juist iets rustiger doen. Ook van de duurlopen: als dat tempo alsmaar te hoog ligt, dan vertraagt dat het herstelproces met als mogelijk gevolg dat je voor de volgende piekrace niet op je sterkst bent.

Bekijk het eens vanaf een afstand

Kijk eens van een afstand naar je totale trainingsplaatje. Neem je voldoende tijd om voor je doel te trainen? Loop je te veel, of juist te weinig, als je kijkt naar je persoonlijke agenda? Verhoog je het aantal kilometers van je lange duurlopen niet te rigoureus? Door naar het geheel van je trainingsplan en je overige activiteiten te kijken, kun je wellicht ontdekken of er andere dan training gerelateerde redenen zijn waarom je race niet verliep zoals je had gehoopt.

Lees ook:

Hoe een helder hardloopdoel kan leiden tot betere resultaten

Tekst: Jenny Hadfield


Wil jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!