Uitrusting

1. Ik doe mee aan een marathon, waarbij je door het zand moet lopen. Hebben jullie tips om te voorkomen dat ik zand in mijn schoenen krijg?

De kans dat je zand in je schoenen krijgt en er ook last van hebt, is vermoedelijk niet zo groot. In de woestijn gebruiken de lopers gaiters/gators, die je hier niet kunt kopen, maar wel op internet. Een voorbeeld: http://www.greatoutdoorsdepot.com/apparel-gators.html. Ervaren lopers gebruiken vervolgens klittenband om de gators beter te bevestigen (aan schoenen nieten!).

2. Vorige week heb ik nieuwe loopschoenen aangeschaft (Brooks Dyad 6 medium). Is het normaal dat de zool redelijk stijf is of verdwijnt dit nog ?

De Brooks Dyad 6 is inderdaad een stuggere schoen, specifiek bedoeld voor zwaardere lopers of lopers die 'zwaar' lopen. Je ziet dit type schoen steeds minder, omdat veel lopers toch wat zachtere en soepelere schoenen onder hun voeten willen hebben. De zool van de Dyad is juist echt heel solide.Bij 90 kilo kun je best nog licht lopen en een lichter model aantrekken. Loop je echter meestal te stampen, dan kom je al gauw bij dit soort schoenen uit. Een schoen moet wel even ingelopen worden, dus loop er niet in de eerste week een wedstrijd mee.

3. Ik ben zelf fanatiek loopster en geef ook lessen voor beginners.Nu hebben 2 dames uit de beginnersgroep 'hardloopschoenen' aangeschaft,namelijk Skechers shape ups en skechers running shoes. Hoe staan julliehier tegenover? Hebben jullie ervaring met dit soort schoeisel en is ditgoed schoeisel om mee te hardlopen?

Skechers-schoenen hebben een zeker modieus tintje, maar in de loopsport zijn ze nog vrij onbekend. De traditionele Skechers-schoenen - met een ovalen zool - zijn eigenlijk meer bedoeld voor wandelen en andere rustige activiteiten. Door de vorm van de zool word je enigszins uit balans gebracht, waardoor je heel andere spieren dan in een stabiele situatie aanspant, zodat die sterker worden. En dat verbetert daardoor je balans.Met de GOrun wil het merk inhaken op de natural running-trend. Om lopers van de haklanding af te helpen verlaagde Skechers de zoolhoogte en bouwde het een soort hak onder de middenvoet. Het extra harde rubber voel je wel nadrukkelijk, zodat vooral voorvoetlanders iets aan deze constructie hebben. De demping bezit nog een behoorlijk volume en is uiterst zacht, waardoor je goed contact met de ondergrond krijgt. Het brede model met een lage wreef en goede pasvorm is vederlicht, zeer flexibel en louter geschikt voor lichtere, neutrale lopers met een probleemloze voetafwikkeling. Je kunt voor dit model kiezen als je je voelt aangesproken door de natural running-trend, maar er zijn veel modellen die de meeste lopers beter zullen bedienen.

4. Als ik de eerste keer nieuwe steunzolen gebruik, kan ik dit dan best doen bij een korte training? En hoelang is het wennen aan steunzolen?

Een nieuwe steunzool is een even grote verandering voor jouw lopen als nieuwe schoenen, en die loop je ook eerst goed in. Als het meezit, past je steunzool natuurlijk perfect bij jou, maar soms geven ze toch eerst een heel eigenaardig gevoel. Doe het net als bij het inlopen van nieuwe schoen eerst rustig aan. Bijvoorbeeld een paar keer tijdens een duurloopje van twintig minuten.

5. Na het hardlopen heb ik het altijd koud tot op het bot, ondanks dat ik goed uitloop wat is dit en wat kan ik er aan doen?

Er zijn heel veel oorzaken mogelijk, waardoor jij steeds verkleumd thuiskomt (waarbij we ervan uitgaan dat het buiten kouder is dan binnen).Iets minder ervaren lopers kleden zich vaak te warm en krijgen het al binnen tien minuten zo warm dat ze wat uit willen doen. Dat gebeurt veel vaker dan wat jij beleeft. Maar ook zij kunnen het koud krijgen.Dat je het koud krijgt 'ondanks dat je goed uitloopt', is misschien wel juist de oorzaak. Het is juist logisch dat je bij het uitlopen afkoelt. Het heet dan ook ... cooling-down.Probeer eens een kortere cooling-down, of ga binnenshuis uitgebreid rekken i.p.v. uitlopen.Ik kan me ook voorstellen dat je te veel kleding aan had, waardoor er zich veel vocht ophoopt dat door de buitentemperatuur aanzienlijk afkoelt, zodat jij niet meer opwarmt.Of je had de verkeerde kleding aan. Katoenen shirts nemen ontzettend veel vocht op en staan dat niet meer goed af. Gebruik liever kleding van technische vezels ('thermisch ondergoed'), wat je lichaam veel droger houdt en het vocht beter van je lijf afvoert.Zeker als je veel transpireert zijn deze materialen een must.Besef verder dat de meeste warmte je lichaam via je hoofd verlaat, dus draag dan ook altijd een muts bij koud weer.Het kan verder zijn dat jij extreem goed warmte afvoert en toch warmer gekleed moet zijn dan anderen. Kies dan voor meer lagen dan gemiddeld: vier uiterst dunne lagen bij vorst, drie bij temperaturen van 0 - 10 graden; steeds van thermisch materiaal, met een goed windbrekend jack eroverheen.

6. Lopen op 'n neutrale schoen, terwijl je proneert, is niet ideaal. Maar kan de omgekeerde situatie kwaad, dus als neutrale loper lopen op (lichte) anti-pronatieschoenen ?

Met een neutrale voet in een antipronatieschoen lopen is zeer af te raden! Je schoen stuurt zo je voet kanten uit die je helemaal niet wilt en corrigeert fouten die er niet zijn. Niet doen dus. Bovendien is de trend om steeds minder correcties in schoenen te stoppen en de voet meer zelf het werk te laten doen. De voet moet dan harder werken, wordt zo minder lui, wordt uiteindelijk sterker en kan - ook bij overpronatie - misschien zelfs in een neutrale schoen lopen.

7. Over een paar weken loop ik mijn eerste wedstrijd. Heeft het nut om wedstrijdschoenen te kopen?

Als je nog een week of drie, vier te gaan hebt, is er voldoende tijd om nieuwe schoenen in te lopen en problemen uit te sluiten (zoals blaren). Zorg dat je de wedstrijdafstand in training (alles bij elkaar opgeteld) op je nieuwe schoenen hebt afgelegd. Of dat ook je wedstrijdschoenen worden, is nog de vraag. Wil je veel sneller dan gemiddeld lopen, dan kunnen je nieuwe schoenen een voordeel bieden. Maar besef dat je minder bescherming en steun ervaart dan op je gewone trainingsschoenen.

We hebben niet eerder gelezen of gehoord dat je eraan moet wennen. Als ze je goed bevallen, moet je ermee op pad kunnen gaan. Het is wel zo dat compressiekousen ook een net voor jouw benen of inspanning ongewenste compressie kunnen opleveren. Draag ze af en toe ook kort overdag en als dat allemaal goed bevalt, net als bij die lopen, kun je het gaan doen.

9. Twaalf jaar geleden heb ik ook hardgelopen. Mijn schoenen van toen zien er nog best goed uit. Kan ik daar nog op lopen?

Ja hoor, bij een wandeling in het bos. Er op hardlopen is echter niet aan te raden. Alle loopschoenen verliezen na een jaar of drie de dempende kwaliteiten van hun tussenzolen — hoe weinig je ze ook hebt gebruikt. Zelfs als ze drie jaar lang nieuw in je kast staan, zit er heel wat minder leven in die zolen.

10. Kan ik mijn hardloopschoenen ook online kopen?

Dat kan, zeker als je precies weet m welk model je nodig hebt en ook welke maat. Besef dat de pasvorm essentieel is en dat modellen na een jaar alweer uit de collectie worden genomen. Het is dan maar de vraag of je de vernieuwde opvolger past. Die kan namelijk van jaar tot jaar behoorlijk verschillen. Wij raden je aan om met je oude schoenen naar een speciaalzaak te gaan. De meeste verkopers kunnen aan de slijtage van je schoenen zien wat jij nodig hebt.

11. Ik zie veel hardlopers lange kousen dragen. Waarom is dat?

Dit zijn speciale compressiekousen. Ze geven een gedoseerde druk op je kuiten vanaf je enkel tot aan je knie. Hierdoor wordt de bloedstroom van het haarvatennetwerk richting je hart gestimuleerd. Afvalstoffen die zich tijdens of na je training ophopen, worden zo sneller afgevoerd. Om dit effect te vergroten is het het best om de kousen tot een uur na je training aan te houden. Kies daarbij wel voor de kousen met voet. Er bestaan ook kousen zonder voet, de zogeheten tubes. Deze zijn alleen geschikt voor tijdens de training. De compressie in de kous zorgt er ook voor dat bij elke landing minder sprake is van zijwaartse trilling van je kuit. Die wordt immers compact gehouden door de kous. Je kuitspier trekt minder aan je Scheenbeen en achillespees. Er zijn lopers die zweren bij compressiekousen. Ze hebben minder last van stijve kuiten na een training en ervaren minder of geen pijn aan hun scheenbenen of achillespezen.

12. Kan ik ook badstof sokken dragen?

Nee, beter van niet. Badstof is een katoenen weefsel. Katoen neemt vocht op en houdt het vast. Hierdoor worden de sokken zwaar en zakken ze af. Ook worden badstof sokken snel nat en kunnen ze makkelijk gaan schuren. Het is belangrijk dat je voeten droog blijven tijdens het lopen. Kies daarom voor speciale hardloopsokken die vocht naar buiten afvoeren en geen naden hebben. Deze sokken voorkomen blaren en schuurplekken. Daarnaast zijn ze ergonomisch gevormd en zorgen ze voor de juiste drukverdeling waardoor ze een fijne pasvorm hebben en steun bieden. Badstof sokken hebben dit niet.

13. Als ik begin met lopen, heb ik het best koud. Na een tijdje heb ik het erg warm. Hoeveel kleding moet ik aan?

Ga voor je gevoel de deur uit met net iets te weinig kleding aan. Je mag een rilling voelen wanneer je buiten komt. Tijdens een training warmt je lichaam op en is het belangrijk dat je je lichaamswarmte kwijt kunt. Als je de mogelijkheid hebt om kleding uit te trekken, kun je een laagje extra aandoen voor het eerste deel van je training.

14. Van welk materiaal moet mijn loopkleding zijn gemaakt?

Tijdens hardlopen is het belangrijk dat je kleding lekker zit en dat je zweet wordt afgevoerd. Niet alle materialen bezitten deze eigenschappen. Katoen bijvoorbeeld, neemt vocht op, maar voert het vervolgens niet af. Hierdoor wordt je kleding zwaar en plakt ze op je huid, terwijl het tijdens het hardlopen juist prettig is om lichtgewicht materiaal te dragen. Hardloopkleding wordt daarom vaak van synthetische stoffen gemaakt. Deze bezitten eigenschappen die van pas komen tijdens je looptraining of wedstrijd. Houd bij de keuze van je loopkleding ook rekening met het weertype waarin je denkt te gaan lopen.

15. Wat is een goed GPS-horloge?

Een goed gps-sporthorloge (gps staat voor global positioning system) is als een vaste loopmaat. Het klokje laat je onderweg de gelopen kilometers zien, toont je actuele snelheid en kan voorkomen dat je verdwaalt. Timex, nike, polar en bryton leveren gps-horloges met aantrekkelijke toepassingen en met verschillende horloges van garmin en suunto kun je zelfs volop stoeien met de routes. Als de gps-ontvanger in je horloge zit, scheelt dat een hoop gedoe. Het is soms wel lastig om contact te maken én te houden met de satellieten. Ook slurpt gps behoorlijk veel energie uit je batterijen. Polar en suunto werken met een losse ontvanger, maar bieden wel uitgebreide hartslagmeterfuncties. Bedenk dat je met gps de afstand en route uitstekend kunt bepalen, maar dat je loopsnelheid onderweg kan verschillen. Voor dat laatste is een aparte footpod geschikter. Dat is een stappenteller die je vastmaakt aan je schoen. Voor gps kun je tegenwoordig ook op je mobiele telefoon terecht.

16. Ik zie vaak lopers die een bidon bij zich hebben. Moet je drinken tijdens het lopen?

Drinken tijdens het lopen is erg belangrijk. Een lichte vorm van dehydratie (uitdroging) heeft al een negatief effect op je training en op hoe je je voelt (misselijk, hoofdpijn, spierpijn). Bij een langdurige inspanning in zeer warm weer kan het vochtverlies al snel oplopen tot drie á vier liter. Het zweet op je huid zorgt voor verkoeling zodat je niet oververhit raakt. Dus is het zaak om te blijven zweten. Een goede sportdrank houdt niet alleen je vochtpeil op orde, maar vult ook de voorraden kalium en natrium aan. Een tekort aan deze mineralen kan spierkramp veroorzaken. Wil je weten hoeveel vocht je verliest tijdens je training? Ga dan vóór je training in je ondergoed op de weegschaal staan en weeg je na afloop nogmaals. Dan weet je hoeveel je moet drinken tijdens je training - of daarna

17. Wat zijn de voordelen van trainen met een hartslagmeter?

Leidraad of leiband, dat is de kwestie. Een hartslagmeter kan je door de getoonde hartslag vertellen welke inspanning je aan het leveren bent. Zo kun je precies de arbeid verrichten die in een goed schema gevraagd wordt. Als je nog niet zoveel tempogevoel hebt opgebouwd en tegen onbekende trainingseenheden aanloopt, kan de hartslagmeter je prima helpen. En je zelfs bewaken. Op langere termijn leer je vanzelf wat je lichaam aan het doen is en zou je ook zonder hartslagmeter moeten kunnen lopen. Het lopen tussen vooraf ingestelde grenzen moet een coachfunctie hebben; laat het geen dwangbuis worden.

18. Welke kleding kan ik het best dragen als ik in het donker train?

In de herfst en winter ontkom je er bijna niet aan om af en toe in het donker hard te lopen. Wees je ervan bewust dat je als hardloper in het donker nauwelijks wordt gezien door andere verkeersgebruikers. Draag daarom altijd kleding met reflecterende gedeeltes aan de voor- en achterkant. Veel merken hebben een kledinglijn met neonkleuren, zoals fel geel, groen, oranje of roze. Deze kleuren vallen meer op dan zwart, grijs of blauw. Draag het liefst een volledig reflecterend hesje over je kleding. Ook kun je gebruik maken van reflecterende armbanden en lampjes die je aan je kleding, schoenen of armen kunt vastmaken. Zet deze lampjes op de knipperstand. Loop je op een plek waar weinig straatverlichting is en wil je zien waar je je voeten neerzet, draag dan een lichtgewicht hoofdlampje (headled).

Runner's World hardloop favorieten
garmin forerunner 45
Garmin Forerunner 45

SHOP HIER

Garmin
ndure soft flask 350ml
NDURE Soft Flask 350ml
Ndure
nike techknit hardloop t shirt met dri fit en streepprint
Nike DryFit Hardloopshirt
Nike
nike dri fit sportlegging
Nike Dri-FIT Sportlegging
Nike