Hoe Marti ten Kate 30 jaar geleden de Zevenheuvelenloop won

Op 15 november is het exact 30 jaar geleden dat Marti ten Kate de Zevenheuvelenloop won.

dinsdag, 14 november 2017, 11:23
Hoe Marti ten Kate 30 jaar geleden de Zevenheuvelenloop won
Foto: ANP

Op 15 november is het exact 30 jaar geleden dat Marti ten Kate de Zevenheuvelenloop won, een overwinning in een voor hem heel succesvol jaar.

Ten Kate: ‘In 1987 wilde ik graag deelnemen aan het WK Marathon in Rome. Om me te plaatsen liep ik dat jaar in april mee in de Westland Marathon, die ik won in 2.13.49. Voor de Atletiekunie was die tijd net niet genoeg om mij voor Rome te kwalificeren en dus besloot ik op 20 juni te starten bij het NK Marathon in Enschede. Daar won ik in 2.13.52, 11 seconden voor Karel Lismont (België). Toen werd ik wel geselecteerd voor het WK in augustus.”

‘Met de vorm zat het dat jaar wel goed, ik trainde eerst bij Ronald Spierenburg, een trainer met vooral baanervaring. Na de Westland Marathon ben ik in contact gekomen met trainer Wim Verhoorn en met Roelof Veld. Die hadden veel meer ervaring in de wegatletiek. Ik trainde veel en hard met Gerard Nijboer op de atletiekbaan in Deventer bij Daventria.”

Die trainingen brachten voor de altijd met zonnebril lopende Twent in 1987 diverse podiumplaatsen, waaronder de winst in de 20 van Alphen, de City Pier City, het Nationaal Kampioenschap 10 kilometer en de marathon. Het WK Marathon in Rome werd voor Ten Kate een teleurstelling (2.22.21).

‘Voor de drie marathons had ik eigenlijk 8 maanden training achter de rug, deels in Oostenrijk waar ik dat jaar voor het eerst een belangrijk deel van mijn heuveltraining deed. Na het WK heb ik rust genomen en na een paar weken was ik alweer zo fit als een hoentje voor de Zevenheuvelenloop.’

‘Ik herinner mij van die editie dat het parcours heel anders was dan tegenwoordig. Het omkleden en de prijsuitreiking vonden plaats in het universitair sportcentrum, op een kleine 20 minuten lopen van de start aan de Panovenlaan bij het spoor. Na het starschot ging het al meteen redelijk snel: 15.25 over de eerste 5 kilometer, bergop.

De tweede vijf over de Zevenheuvelenweg, ging met 15.23 nog iets sneller. De winst haalde ik binnen op de laatste 5 kilometer. Daar ben ik knetterhard weggelopen op de Biesseltse baan, een smalle maar supersnelle afdaling door het bos. Concurrenten Jan van Rijthoven, de Belg Luc Waegeman en de broers Guido en Jos Sasse waren daar duidelijk minder snel dan mijn 14.22.

Met een eindtijd van 45.10 minuut pakte ik meteen het parcoursrecord. Eigenlijk kun je wel stellen dat ik de Zevenheuvelenloop in 1987 heb gewonnen dankzij mijn zware marathontrainingen én het lopen in de Alpen.’

Een jaar later werd Marti ten Kate bij de Olympische Spelen van Seoul negende op de 10.000 meter (27.50 min) én vijftiende (!) op de marathon (2.14.53).

Door: Bert Pessink