Nieuwe loop- en eetplannen in 2018? Vermijd deze veelvoorkomende fouten.

Natuurlijk sta je als hardloper sinds 1 januari op scherp. Je hebt vast enkele mooie races of afstanden in het vizier en als bij jou de ijzel is verdwenen, kun je er weer volop tegenaan.

Ook je dagelijkse menu wordt in januari vaak onder handen genomen. In plaats van je allerlei menu's voor te schotelen, attenderen we je graag op een reeks van veel voorkomende eetfouten.

De vele valkuilen van een hardloper:

  • Junk food eten 'omdat je toch niet aankomt'
    Misschien verbrand je door al dat rennen inderdaad zoveel calorieën dat je niet aankomt. Maar dat betekent niet dat je lichaam geen vitaminen en mineralen nodig heeft. Als je veel sport, heb je ze misschien nog wel harder nodig dan de gemiddelde persoon. Die voedingsstoffen haal je niet uit een portie vette frietjes, maar wel uit vette vis, volkorenproducten, groenten en fruit.
  • Kleuren verzamelen
    Eet je alleen maar witte, gele en bruine voedingsmiddelen, zoals brood, friet en gebakken vlees? Dan mis je heel veel voedingsstoffen. Eet zoveel mogelijk kleuren voedsel, dan krijg je ook een grote variëteit aan mineralen en vitamines binnen.
  • Niet letten op portiegrootte
    Vooral in restaurants eet je makkelijk twee keer meer dan je nodig hebt, simpelweg omdat het op je bord ligt. Realiseer je dat en bedenk dat je bord echt niet leeg hoeft. Een psychologisch trucje om thuis minder te eten: met kleinere borden schep je ook minder op.
  • Weinig vet eten
    Je lichaam heeft onder meer vet nodig om vitaminen en mineralen efficiënt op te nemen. Een gezond lichaam herstelt sneller, dus voeg in de aanloop naar een race ook avocado, noten, zaden en olijfolie aan je maaltijd toe.
  • Te veel koolhydraten eten
    Een hele zak pasta eten aan de vooravond van een marathon heeft geen zin en kan voor problemen met je spijsvertering zorgen. Overdrijf niet en eet een gematigde portie.

Tekst: Lieke Sniekers