Met goed gestructureerde snelheidstrainingen word je vanzelf een betere hardloper.

Wanneer je net bent begonnen met hardlopen, is het eerst belangrijk dat de training een gewoonte voor je wordt. Dus is het zaak ervoor te zorgen dat je hardlooprondje een onderdeel van de dag wordt, dat je tijden en plaatsen vindt waar je je comfortabel bij voelt en dat je een manier vindt om het plezier in het hardlopen vast te houden, zodat je ook op langere termijn blijft sporten.

De komende dagen publiceren wij vijf trainingen die we je aanbevelen om sneller te worden, of je nu net begint met bewegen of terugkomt na een blessure.

Atletiekbaan
Sommige van deze trainingen kun je het beste op een atletiekbaan doen. Ja, atletiekbanen kunnen intimiderend zijn, maar dat je op een atletiekbaan bent, wil niet zeggen dat je ineens harder moet lopen.

Een atletiekbaan is juist een ideale omgeving voor een beginner. Het is vlak, verkeersvrij en de afstand is uitgemeten. Als je geen toegang hebt tot een atletiekbaan is een loopband of ander vlak en verkeersvrij stuk weg ook prima.

Probeer iedere week één van deze trainingen uit. Als je er klaar voor bent, kun je de tijd of afstand van deze trainingen met tien tot twintig procent verhogen. Blijf alert op pijntjes die aanhouden tijdens het lopen en nadat je klaar bent.

Training: Rechte stukken en bochten

Hoe doe je het:

  • Wandel 5 minuten om jezelf op te warmen.
  • Versnel daarna op de rechte stukken van de atletiekbaan en wandel in de bochten.
  • Doe dat 2 rondjes.
  • Zet bij de finish water klaar, zodat je na iedere ronde iets kunt drinken.
  • Sprinten hoeft niet; zoek op het rechte stuk naar een tempo dat comfortabel voelt.
  • Naarmate je sterker wordt, kun je het tempo opvoeren.

Als je geen toegang hebt tot een atletiekbaan, kun je deze training op de weg uitvoeren. Gebruik objecten om je hardloop- en wandelstukken te bepalen. Denk aan een boom, brievenbus, lantaarnpaal of verkeersbord. Wandel een stukje en zodra je weer op adem bent kies je een ander richtpunt. Wandel weer om te herstellen en herhaal dit 2 of 3 keer.

Wat het doet: Dit helpt je lichaam en geest om te wennen aan het wisselen van tempo en het sneller loper van kleine stukken. De korte intervallen maken de periodes van inspanning overzichtelijk. Iedere rustpauze geeft je genoeg tijd om te herstellen voor je volgende versnelling.