Ademhalen zonder nadenken

Zo simpel is dat nog niet. Vooral de eerste kilometers zou je bewust bezig kunnen zijn met ademhalen. Verstandig?

zaterdag, 15 juli 2017, 7:00
Ademhalen zonder nadenken

Niet doen

Zonder zuurstof kun je niet. Dat is zo klaar als een klontje. Hardlopen vereist natuurlijk nog meer zuurstof dan wanneer je rustig op de bank zit. De logische verklaring hiervoor: je lichaam moet harder werken en die spierarbeid vindt plaats met behulp van zuurstof.

In harmonie
Tijdens het lopen worden de ademhalingsspieren, been- en armspieren en het hart flink aan het werk gezet. Het beste is als dit in harmonie gaat. Maar dat blijkt moeilijk.

Het belangrijkste om te weten is dat je niet moet forceren. Iedereen kent wel theorieën als ‘één ademhaling per twee passen’. Het beste is om daar snel mee te stoppen, omdat het een averechts effect heeft.

Diep inademen
Ben je al even onderweg, dan gaat het ademhalen automatisch. Het verloopt in een vloeiende beweging en daardoor gaat het gemakkelijker.
Er wordt wel beweerd dat het goed is om af en toe flink meer zuurstof naar binnen te zuigen, zodat ook het zuurstofniveau in het bloed zou stijgen. Je bloed is echter al bijna voor honderd procent verzadigd met zuurstof. Hoeft dus niet.

Meer zuurstof naar binnen hengelen is dus niet de kwestie, maar de extra activiteit van de betrokken spieren is wel zo handig. Train dat buiten je run om. Daar zijn zelfs speciale apparaatjes voor te koop.

Verzuring
Tijdens hardlopen werkt het contraproductief om vaak diep adem te halen, omdat het middenrif en andere ademhalingsspieren worden aangesproken en die vragen zelf dan ook om meer zuurstof. Zuurstof die in dat geval niet naar de beenspieren kan. De bekende vicieuze cirkel.

Conclusie: laat het lichaam het zelf uitzoeken en ga lekker lopen.

Los hiervan: over rustig uitademen en neusademhaling zijn de laatste jaren interessante zaken geschreven.

 

Foto: Erik van Leeuwen

Wil je voortaan elke dag onze Looptip en de laatste nieuwtjes op Runnersweb automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan.