Hardnekkige kwaal bij een derde van de lopers

Bijna 30 procent van de lopers heeft geregeld last van hardnekkige witte monstertjes: voetschimmel. Wat kun je ertegen beginnen?

zondag, 9 juli 2017, 7:00
Hardnekkige kwaal bij een derde van de lopers

Wie moet je de schuld geven?

Het is weer de tijd van slippers en zwembaden en dus is de kans groter dat je met voetschimmel te maken krijgt. Toch kun je lang niet altijd anderen de schuld geven. In veel gevallen zijn juist slecht ventilerende schoenen en sokken de boosdoener.

Tussen je tenen
Schimmel leeft goed op vochtige plekken, zoals tussen je tenen. Het begint meestal tussen je kleine teen en het breidt zich verder uit naar de teen ernaast. Je kunt er flink last van krijgen, omdat het zorgt voor jeuk, pijn, velletjes, roodheid en blaasjes.

Krabben verboden
Wat je absoluut niet moet doen om de schimmel tegen te gaan, is krabben. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat het gaat ontsteken. Beter is het om het meteen te behandelen met een bij de apotheek verkrijgbare zalf, spray of poeder.

Dag schimmels
Het is bijvoorbeeld econazol dat tegen veel type schimmels kan worden ingezet. Behandel de plek twee à drie weken, ook al zie je de schimmel niet meer zitten. Deze gemenerik kan namelijk onderduiken.

Schone sokken
Een zekere vatbaarheid speelt ook een rol bij het oplopen van deze hardnekkige kwaal. Maar blijf je er last van houden, ondanks de behandeling en elke dag schone sokken, ga dan naar je huisarts.

Schimmels houden ook van een hoge bloedsuikerspiegel en ijzer. Hardnekkige infecties kunnen ook duiden op diabetes of ijzerstapeling.

Wil je voortaan elke dag onze Looptip en de laatste nieuwtjes op Runnersweb automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan.