Naast alle technische gadgets is compressiekleding al een paar jaar een belangrijke innovatie voor sporters. Alleen zijn de bewijzen hiervoor mager. In dit artikel vertellen we alles over de werking van compressiekleding en wanneer het slim is om compressiekleding te dragen.

Dit zijn de effecten van compressie

Compressiekleding is speciaal ontworpen sportkleding die strak om het lichaam zit en druk uitoefenen op bepaalde delen van het lichaam. Meestal worden ze gemaakt van elastische materialen. Het doel van compressiekleding is om druk uit te oefenen op spieren en bloedvaten. Hierdoor zou de bloedcirculatie verbeteren (denk aan de werking van steunkousen). Dit heeft als gevolg dat melkzuur (lactaat) sneller wordt afgevoerd omdat het bloed simpelweg sneller zou stromen. Verder kan compressiekleding de spieren ondersteunen. Tijdens het hardlopen ontstaan er door de loopimpact voortdurend spiertrillingen, compressiekleding kan dit wat beperken. Compressiekleding kan verder ook zorgen voor ondersteuning en stabilisatie van gewrichten.

Onderzoek

Maar wat zegt de wetenschap? Bij een onderzoek in Nieuw-Zeeland, droegen de onderzoekers compressie- en placebokousen (voor het hele been) een etmaal lang. Het herstel bij de groep met de compressiekousen bleek zo goed te zijn bevorderd dat een tijdrit over veertig kilometer 1,2 procent sneller werd afgelegd. Niet mis.

Kritiek

Het Nederlands adviesinstituut TopsportTopics heeft ruim een jaar geleden een overzichtsartikel gepubliceerd en daarbij bleef niet veel heel van de meeste claims van de producenten van compressiekleding. De conclusie van onderzoeker Herman IJzerman is dat compressiekleding alleen helpt als je na het sporten heel lang moet stilzitten.

Compressiekousen verbetert bij hen de bloedcirculatie en vermindert de klachten

Je spieren zijn dan zo inactief dat ze zelf niet kunnen toekomen aan het afvoeren van afvalstoffen en het voorkomen van zwellingen. Dit is vooral tijdens lange vliegreizen het geval. Het dragen van compressiekleding kan bovendien in dat geval trombose voorkomen.

Ondersteuning van prestaties

Bij een eerder onderzoek naar het effect van compressiekousen tijdens het lopen tot uitputting op een loopband werden geen gunstige resultaten gevonden voor je prestaties. De ervaring in andere sporten leert dat compressiekleding de zeurende spierpijn van een dag na je training wel zou kunnen beperken en je fysieke vooruitgang sneller op gang kan brengen. Daarbij is het essentieel om de compressie (van individueel aangemeten kousen) zo snel mogelijk na je inspanning te starten. Doe bijvoorbeeld compressiesokken meteen na het douchen aan en houd ze minimaal een uur aan.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?