Om de eerste spierpijn te dempen of snel weer te kunnen trainen, is een ijsbad goed inzetbaar.

Hersteloptie: Koudetherapie

Zo werkt het:

IJsbaden, ijspakkingen of cryotherapiebehandelingen kunnen pijn en zwellingen verminderen, doordat de bloedvaten samentrekken en ontstekingsprocessen in de spieren worden afgeremd.

Wanneer gebruiken:

Neem binnen dertig minuten na een zware training een ijsbad van tien tot twintig minuten. Of probeer wisselbaden waarbij koud en warm om de tien minuten worden afgewisseld (eindig met een ijsbad).

Wie doet het ook:

Olympisch marathonloper Datham Ritzenhein neemt een ijsbad om te herstellen van zware trainingen voorafgaand aan belangrijke wedstrijden, of als er korte tijd zit tussen twee wedstrijden, zoals afgelopen winter toen hij binnen vier dagen twee crossen liep.

Korte en lange termijn:

In de periode na je looptraining past je lichaam zich aan de trainingseisen aan. Hierbij gaat je lichaam weer op zoek naar zijn startmodus en kan dan zelfs sterker uit de strijd komen. Als je maar voldoende ruimte geeft aan dit herstelproces.

Zonder dit herstel zal je lichaam juist zwakker worden en dat is - voor de langere termijn - ook het geval met ijs. Deskundigen waarschuwen daarom voor het gebruik van ontstekingsremmende middelen, zoals ibuprofen of ijsbaden, in een te vroeg stadium na je training. De pijntjes kun je dan voor zijn, maar het herstelproces en vooral de opbouwfase worden dan juist verstoord.

Je bent het meest gediend met een goede balans tussen training en rust en daarbij kun je het beste prioriteit geven aan eenvoudige disciplines, zoals dagelijks voldoende slaap en de juiste voeding. Reserveer de wat agressievere ontstekingsremmende benadering voor je tapering, na een race of tussen twee zware inspanningen kort op elkaar.

Tekst: Cindy Kuzma


Wil jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!