In twee korte Looptips laten we je zien wat de (bij)werking is van pijnstillers.

Bedenk dat een pijnstiller weliswaar je pijn kan wegnemen, maar ook allerlei effecten dempt. Zo ga je misschien makkelijker door je grenzen dan je zou willen.

Na ibuprofen en naproxen nu twee nog bekendere pijnstillers.

Paracetamol

Wanneer: Je wordt wakker met een splijtende hoofdpijn en hebt een zware training voor de boeg. Of je voeten zijn verkrampt, maar je wilt toch gaan lopen.

Werking: Werkt als pijnstiller, maar is niet ontstekingsremmend; de pijn wordt weggenomen zonder dat het invloed heeft op je maag of nieren.

Bijwerking: Kan bij langdurig of grootschalig gebruik een schadelijk effect hebben op je lever.

Advies: Neem een doorsnee pil (500 mg) voor of na het hardlopen. Drink er geen alcohol bij; dat verhoogt de toxiciteit van de stof in de lever. Niet langer dan vier dagen achtereen innemen.

Aspirine

Wanneer: Je huisarts heeft je een lage dagelijkse dosis aspirine voorgeschreven.

Werking: Remt ontstekingen en het samenklonteren van bloed en beschermt je zodoende tegen hart- en vaatziekten en beroertes. Verlicht pijn.

Bijwerking: Kan maag- en darmklachten veroorzaken als je er niet aan gewend bent. Zelfs een kleine dosis (75 mg) voorkomt al dat je bloed samenklontert.

Advies: Mits voorgeschreven, is het veilig voor het hardlopen. Als je vaak bloedt, kun je het beter niet nemen. Kan ook zwellingen en blauwe plekken verergeren.

Lees ook: Pijnstillers met bijwerkingen

Tekst: A.C. Shilton