Gluten of geen gluten?

Wegen de voordelen van glutenvrij eten wel op tegen de extra toegevoegde smaakverbeteraars?

dinsdag, 3 november 2015, 7:00
Gluten of geen gluten?

Lezersvraag uit het oktobernummer: Wegen de voordelen van glutenvrij eten wel op tegen de extra toegevoegde smaakverbeteraars?

Vaak, en dat geldt ook voor de gespecialiseerde biologische merken, worden er veel smaakverbeteraars aan glutenvrije producten toegevoegd. Wegen de gezondheidsvoordelen van glutenvrij eten daar nog wel tegen op?

Aan bewerkte glutenvrije levensmiddelen, met name glutenvrij brood, koekjes, cake en andere ‘namaakproducten’ worden veel emulgatoren, vetten en suikers toegevoegd – meestal om de smaak, maar ook om de textuur van normale graanproducten na te bootsen.

Juist de gluten zorgen voor de elastische structuur van baksels. Glutenvrije producten zijn door het gebrek daaraan gewoonlijk droger en korreliger.

Door alle toevoegingen om ze eetbaarder te maken, bevatten ze vaak meer calorieën, waar je maar weinig voedingsstoffen voor terugkrijgt. Bovendien zijn glutenvrije producten vaak erg duur.

Wil je graag glutenvrij eten, richt je dan op onbewerkte voedingsmiddelen zoals quinoa, gierst, boekweit, rijst, aardappelen en glutenvrije havermout.

Tekst: Runner’s Kitchen


Wil je meer lezen over glutenvrij eten voor hardlopers (artikel van twee pagina’s), bestel dan het oktobernummer van Runner’s World in onze webshop of lees hier het hele artikel op Blendle.