Dit is het effect van langere intervallen

Als gevolg van intervallen neemt het bloedvolume (inclusief rode bloedcellen) toe en wordt het slagvolume van je hart groter.

zaterdag, 5 mei 2018, 14:00
Dit is het effect van langere intervallen
FOTO: ERIK VAN LEEUWEN

Profiteer van het effect op je loopeconomie.

Intervallen over 1600 meter zijn ideaal voor hardlopers die trainen voor afstanden van 10 kilometer tot de marathon. De verbetering van je haarvaten en de hoeveelheid mitochondrieën (energiefabriekjes in je cellen) vindt hierbij vooral plaats in de langzame spiervezels en in mindere mate bij de snelle.

Eenvoudig

Bovendien zijn ze eenvoudig op de atletiekbaan (van 400 meter) uit te voeren, maar de weg is natuurlijk ook mogelijk.

Als gevolg van dit soort trainingen neemt het bloedvolume (inclusief rode bloedcellen) toe en wordt het slagvolume van je hart groter. Ook is er een gun­stig effect op je loopecono­mie, zodat je minder energie verbruikt om hetzelfde tempo aan te houden.

Schakel

Let er wel op dat de trainingen goed passen bij je fitheid, prestatiedoelen en herstelvermogen. Deze trainingen zelf zijn niet het doel. Dat is de wedstrijd waarvoor je aan het trainen bent.
Ze zijn slechts een schakel in een lange serie trainingen, dus ga verstandig met ze om, doseer ze zorgvuldig (een keer per week) en gebruik ze om sneller en mentaal sterker te worden.

Geschikt

Afstanden van 1600 meters in dit tempo zijn geschikt voor lopers die een 10 kilometer in 45.00 of sneller hebben gelopen. Bekijk hieronder wat voor jou de geschiktste afstand is.

Beste wedstrijdtijd afstand in tempo 10 kilometer
Sneller dan 18.30 op 5 km 1600 meter
Sneller dan 45.00 op 10 km 1600 meter
Langzamer dan 45.00 op 10 km 1200 meter of korter

Schema

Doe 4 tot 6 herhalingen met een hersteltijd die overeenkomt met de helft van de tijd van de herhaling.

Wil je nóg sneller trainen: kies dan voor intervallen in je 5-kilometertempo.

 

Wil je voortaan elke dag onze Looptip en de laatste nieuwtjes op Runnersweb automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan.