Hardlopen met een hartslagmeter: sommigen zweren erbij, anderen moeten er niet aan denken.

Hoe hard mag je hart slaan tijdens het hardlopen? Rare uitdrukking, die in feite nergens op slaat. Net als je hart, dat slaat ook niet. Correct is het gebruik van de term 'hartfrequentie': het aantal malen dat je hart klopt.

Rekensom Wat is mijn maximale hartslag?, is een veel gestelde vraag. Ooit bood het rekensommetje 220 min je leeftijd het meest gebruikte getal. Maar het ligt ingewikkelder, dus laat dit sommetje maar thuis.

De maximale hartfrequentie is niet alleen persoonsgebonden, maar ook afhankelijk van - uiteraard - de mate van inspanning, maar ook de tak van sport, uur van de dag en de weersomstandigheden. Veel te veel variabelen dus.

Je doet er bij twijfel verstandig aan eerst eens een (sport)arts te consulteren en/of een ECG te laten maken alvorens snode loopplannen te smeden. Bij een Sport Medisch Adviescentrum kun je vervolgens een serieuze test doen en je maximale hartfrequentie (plus drempelwaarden) laten opmeten.

Zelf Je kunt ook deze doe-het-zelf-test doen:

  • Loop na een serieuze warming-up 3 minuten in een zo hoog mogelijk tempo (hard genoeg om goed moe te raken, maar het nog wel vol te houden).
  • Ga de laatste 30 seconden echt voluit.
  • Het mooiste is wanneer je dat ook nog heuvelop kunt doen.
  • Je hebt nu een prima indicatie van je maximale hartfrequentie.

Dit cijfer is vaak het uitgangspunt van veel trainingsschema's. Je traint dan op een X percentage van het maximum (= 100%).

Check ook nog deze mogelijkheden.

Wil je voortaan elke dag onze Looptip en de laatste nieuwtjes op Runnersweb automatisch ontvangen? Meld je hier aan.