Hardlopen gaat ongezond overeten tegen

Best lekker zo’n pak stroopwafels of een vette burger. Toch?

dinsdag, 17 april 2018, 7:00
Hardlopen gaat ongezond overeten tegen
FOTO: GETTY

Lees hoe je ongezond stapelen voorkomt.

Het vooruitzicht op een dampend bord pasta kan je misschien door je laatste kilometers heen helpen, maar op het terrein van de hersenchemie ondersteunt hardlopen juist het systeem dat overeten tegengaat.

Onderzoek aan de universiteit van Western Australia wijst uit dat een zware intervaltraining het effectiefst is bij het onderdrukken van je eetlust. De onderzoekers denken dat dit komt doordat sporten de aanmaak van het ‘hongerhormoon’ ghreline afremt. Dit hormoon wakkert normaal gesproken de eetlust juist aan.

Onderdrukken

Ander onderzoek heeft laten zien dat trainen onder warme omstandigheden ook goed werkt als het gaat om je eetlust te onderdrukken. Als je dus graag je calorie-inname wilt terugbrengen, overweeg dan om op koudere dagen de loopband in het fitnesscentrum op te zoeken.

Als jouw verslavingsgevoeligheid verder reikt dan de koektrommel, is er ook goed nieuws afkomstig van de universiteit van Plymouth. Bij het scannen van de hersenen van rokers zagen de onderzoekers dat delen van je hersenen die worden geassocieerd met verslaving, na het trainen minder actief zijn.

Wil je voortaan elke dag onze Looptip en de laatste nieuwtjes op Runnersweb automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan.