Hardlopen prikkelt hippocampus

Hoe ouder, hoe kleiner je brein. Toch? Hoe zorgt aerobe inspanning er dan toch voor dat je geestelijk scherp blijft?

vrijdag, 9 juni 2017, 7:00
Hardlopen prikkelt hippocampus

Geen normaal verouderingsproces

Van hardlopen krijg je gezondere hersenen, dat heb je vast vaker gelezen. Geregeld duursporten geeft met name de hippocampus, het deel van de hersenen dat van belang is voor je geheugen en ruimtelijke oriëntatie, een boost.

Normaal gesproken slinkt ons brein naarmate we ouder worden. Vooral de hippocampus wordt vanaf het vijftigste levensjaar langzaam maar zeker kleiner. Dit wordt beschouwd als een normaal verouderingsproces.
Dit heeft niets te maken met de ziekte van Alzheimer, maar gaat wel gepaard met een aanvankelijk subtiele, later soms duidelijk merkbare cognitieve achteruitgang.

Groter volume
Uit onderzoek is gebleken dat aerobe inspanning de ouder wordende mens niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk scherp houdt. Is het deze vorm van inspanning die ons helpt om onze slinkende hersenen efficiënter te gebruiken?

Zou goed kunnen, maar onderzoek heeft in ieder geval uitgewezen dat gezondere hersenen ook een groter volume hebben ten opzichte van hersenen bovenop een inactief lichaam. Bij dat onderzoek waren de verschillen na een jaar opmerkelijk.

‘Waar de hippocampus in de groep die geen conditietraining had gedaan gemiddeld anderhalf procent was geslonken, was die bij de aerobe bewegers twee procent gegroeid,’ schrijft het onderzoeksteam.

De mensen die aeroob trainden presteerden ook beter bij tests van het ruimtelijk geheugen. De onderzoekers: ‘We hebben aangetoond dat verlies van hersenmassa en -functie tijdens het ouder worden niet onvermijdelijk is.’

Beginnen bij jou de jaren te tellen? Tel en loop dan ook voldoende kilometers.

Wil je voortaan elke dag onze Looptip en de laatste nieuwtjes op Runnersweb automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan.