Het lopen gaat lekker, maar door voldoende rust en te herstellen ga je pas echt beter hardlopen.

In trainingsprogramma’s wordt vooral de nadruk gelegd op lange duurlopen, intervallen, krachttraining en andere essentiële sessies. De lege gaten daartussen zijn echter de belangrijke factoren die al die trainingen mogelijk maken.

Zonder herstel, dat nodig is om je lichaam te laten reageren op de trainingsbelasting (door aanpassing en verbetering), loopt je training snel spaak. Vergeet daarom deze basislessen nooit.

  • Hoe pas je herstel toe?
    Je lichaam is in staat veel te bereiken. Je kunt je spieren versterken en een efficiëntere stofwisseling creëren, zodat je beter omgaat met de afvalstoffen van je inspanningen. Zorg voor het aanvullen van lege voorraden energie en wees mentaal klaar voor een volgende stap.
  • Wanneer pas je herstel toe?
    Je lichaam is meteen na een inspanning op zijn best om herstelmaatregelen toe te passen. De beste periode om de lege voorraadkast koolhydraten in je spieren aan te vullen is het eerste half uur. Vergeet verder eiwitten niet, want die zorgen voor het herstel van de beschadigde spiervezels. Drankjes met beide, koolhydraten en eiwitten, zijn ideaal.
  • Hoe kun je het herstel bespoedigen?
    Door het verloren gegane vocht aan te vullen, kan je lichaam zo snel mogelijk herstellen. Drink geleidelijk water of een sportdrank totdat de kleur van je urine weer bleek is. Als je plas donkergeel is, ben je nog uitgedroogd. In je transpiratievocht zit veel zout, dus zorg voor aanvulling daarvan via een geschikte sportdrank (met natrium).De komende dagen volgen meer tips om goed te herstellen.