Hoeveel paar schoenen heb je nodig?

Ook voor loopschoenen zijn rustdagen onontbeerlijk.

woensdag, 11 januari 2017, 7:00
Hoeveel paar schoenen heb je nodig?

Als je vaak hardloopt, heb je meer dan één paar schoenen nodig.

Om de dempende tussenzolen van je loopschoenen in de oorspronkelijke staat terug te laten keren, of die te benaderen, is het zaak je sloffen niet elke dag te gebruiken. Geef ze rust en wissel ze met een ander paar af, en de levensduur wordt zo aanzienlijk verlengd.

Leg ze daarom ook niet in een vochtige of koude schuur of kelder. Dat kost je echt kilometers loopplezier.

Profiteren
Dat afwisselen van schoenen is toch al iets dat we vaker aanraden. Je kunt tijdens een lange duurloop veel meer demping gebruiken dan bij een training met korte intervallen. Dan staat je snelheid voorop en is een hardere, dunnere en stuggere zool het beste.

Zo kun je, als je verschillende soorten trainingen afwerkt, profiteren van de afwijkende kwaliteiten van de diverse typen schoenen.

Blessuregevaar
Er is nog een groot voordeel van diverse paren schoenen. Mocht je looptechniek niet optimaal zijn, dan riskeer je bij het lopen op steeds dezelfde schoenen het inslijten van afwijkend bewegingsverloop. En vervolgens – help – een blessure.
Wissel je de schoenen af, dan wordt je lichaam steeds anders belast en kun je blessures juist voorkomen.

Let wel: alle deskundigen zijn het erover eens dat het meestal niet je schoenen zijn die blessures veroorzaken, maar je trainingen. Je hebt dan je trainingen te snel geïntensiveerd (meer, meer, meer) of je looptechniek vertoont haperingen.

Advies
Laat je in een running speciaalzaak goed adviseren over het model dat bij jouw inspanningen past en kijk meteen ook even hoe je loopt (met een loopband, spiegel en/of video). Succes!

Check ook alvast onze meest recente Schoenentesten.

 

Ontvang onze Dagelijkse Looptip en de laatste nieuwtjes op Runnersweb automatisch per e-mail; meld je hier aan.

Foto: Getty Images