Langzaam je lange duurloop afwerken voelt misschien niet vermoeiend, maar is onmisbaar in een goed trainingsschema. Deze duurloop is een training die iedere hardloper wel in zijn of haar trainingsprogramma heeft opgenomen. Waarschijnlijk wordt er echter in de meeste duurlopen veel te snel gelopen. Maar hoe bepaal je het tempo van een lange langzame duurloop?


Waarom snel lopen niet verstandig is

Het te snel lopen van je traag bedoelde duurlopen is schadelijk omdat je er langer van zult moeten herstellen. Bovendien loop je een grotere kans op de meest voorkomende hardloopblessures. En het is al helemaal niet leuk gaandeweg te moeten vaststellen dat je jezelf overschatte en danig in tempo terug moet vanwege op de loer liggende uitputting of hongerklop. Besef ten slotte dat je zo in de verkeerde zones kunt trainen, en de belangrijke vetverbrandingzone niet optimaal aanspreekt.

Zo snel moet je lopen tijdens een duurloop

Een goede vuistregel luidt: doe over je langzame kilometers zo’n twee minuten langer dan over de kilometers tijdens je beste vijf kilometer.

Eigenlijk kun je nooit te langzaam lopen. Het lastigste is nog de lage hartslagen aanhouden die daarbij in je schema opduiken. Toch mag je best vaker heel langzaam lopen. Kom in ieder geval niet elke keer uitgewoond thuis, want een langzame duurloop heeft ook veel voordelen.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?