Lessen van topcoach Bram Wassenaar

Hij is de coach van Olympisch marathonloopster Andrea Deelstra en deelt zijn beste techniektips met jou.

vrijdag, 21 april 2017, 7:00
Lessen van topcoach Bram Wassenaar

‘Looptechniek erg efficiënt’

Loopcoach Bram Wassenaar is terecht trots op de presta­ties van zijn pupillen Han Kulker, Kamiel Maasse en Andrea Deelstra. Met Maase bezocht hij drie keer de Olympische Spelen en Maase bezit nog steeds de Nederlandse records op de 5000, 10.000 meter, 30 kilometer en de marathon.

Bijzonder vindt hij ook de verbetering, met zes minuten, van het persoonlijk record van Deelstra tijdens de marathon van Berlijn (2015): 2.26.46.
Wassenaar was zelf ook diverse keren Nederlands kampioen (800 en 1500 meter) en gaf looptraining aan Feyenoord en AZ.

Kapot
In een interview met Runner’s World vertelt hij: ‘Mijn looptechniek was erg efficiënt. Iedereen dacht altijd dat ik niet moe was, omdat het er zo makkelijk uit zag. Ik kan je vertellen: ik was kapot.’

Auteur Bregje van Grinsven gaat in het zes pagina lange interview diep in op het thema looptechniek en vertrouwt ruim tien speciale of verrassende tips van Wassenaar aan het papier toe. Zoals deze:

  • Houd een medicijnbal of ander voorwerp met gestrekte armen voor je lichaam tijdens skippings (10 meter) en laat het huppelen rustig overgaan in een loopje (van ongeveer 20 meter).

    Bregje van Grinsven met Bram Wassenaar

    Wissel de oefening ook eens af met de bal boven je hoofd.

Brams top 5-tips

  • Train gevarieerd
  • Bouw je trainingen rustig op
  • Train met attributen, zoals medicijnballen, weerstandsbanden of het tegengewicht van je loopmaatje
  • Onderbreek je trainingen voor enkele oefeningen
  • Zet oefeningen om in loopjes

 

Lees nu het hele artikel via Blendle (€ 0,79) of koop het nieuwe meinummer van Runner’s World (2017) in onze webshop (gratis verzending).

 

Fotografie: Andy Astfalck

Wil je voortaan elke dag onze Looptip en de laatste nieuwtjes op Runnersweb automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan.

Tags: