Met deze tips bescherm je jezelf tegen knieklachten.

We schreven al vaker dat hardlopen weinig met knieklachten maken te heeft. Integendeel zelfs. Het hardlopen veroorzaakt geen slijtage in je knieën, het lopen maakt je knieën juist sterker.

In 2013 is er een studie verschenen, waarbij gunstige effecten voor het kraakbeen in je knieën werden gevonden. In vergelijking met wandelaars bleek gewrichtsslijtage bij hardlopers zelfs twee keer zo weinig voor te komen.

De hoge belasting van het lopen is volgens sommigen de oorzaak van hun knieklachten, maar in de praktijk levert dat juist bescherming op. Zo wordt door te gaan hardlopen het kraakbeen dikker, wordt er ook nieuw botweefsel aangemaakt, worden de botten sterker en de spieren rondom het kniegewricht eveneens. Dat alles beperkt juist de druk op het kniegericht en scheelt je een hoop klachten.

Natuurlijk kent iedereen wel een loper met knieklachten, maar die zijn oorspronkelijk op een andere manier ontstaan. Hardlopen kan daarna de klachten natuurlijk wel verergeren.

De beste voorspeller voor mogelijk knieklachten zijn je genen (en eerdere knieproblemen binnen je familie). Verder loop je extra risico als je al eens eerder te maken had met knieklachten (blessure, operatie). Heb je echter een schone lei, dan staat niets je in de weg om te gaan hardlopen.

Zo verbeter je op eenvoudige wijze de gezondheid van je kniegewrichten:

  • Geschikte loopschoenen, die nog lang niet zijn versleten (vanaf 600 kilometer moet je gaan oppassen).
  • Train je beenspieren, waarbij je ervoor moet zorgen dat er een goede balans is tussen de kracht tegenoverliggende spieren (zoals de quadriceps aan de voorkant van je bovenbenen en de hamstrings aan de achterkant).
  • Vergeet verder je heup- en rompspieren niet. Die vormen het anker van al je loopbewegingen. Daarmee verbeter je je loophouding en voorkom je overbelasting van je gewrichten.