Mens, durf te leven: ga de veroudering te lijf

Ben je ook op zoek naar middelen die veroudering tot staan kunnen brengen of zelfs kunnen terugdraaien?

maandag, 11 september 2017, 7:00
Mens, durf te leven: ga de veroudering te lijf

Het meest fascinerende orgaan in ons lichaam

Deze looptip is tevens leestip. Eeuwig houdbaar is een boek waarmee je tijd kunt besparen, en uiteindelijk winnen. Het is een autobiografisch verslag van de persoonlijke queeste van internist en hoogleraar Andrea Maier naar het mysterie van veroudering.
Zo kan de lezer voor een paar tientjes deelgenoot worden van de kennis die in dertig jaar is verzameld door een bevlogen wetenschapper over een thema dat ons allemaal raakt: veroudering.

Filosoof
Maier begint bij de Griekse filosoof Cicero, die in zijn beroemde verhandeling Senectute (‘Over de ouderdom’) al ruim voor onze jaartelling wees op het belang van lichaamsbeweging en sociale betrokkenheid voor ouderen. Iets waar Maier haar patiënten ook vandaag de dag nog op moet wijzen.

Maier onderscheidt twee soorten gezondheidszorg: preventieve zorg en reactieve zorg. In het eerste geval proberen we ziekte te voorkomen, in het tweede repareren we kapotte onderdelen achteraf. En dat is een doemscenario, wat haar betreft, waarbij luiheid het wint van de discipline en de wil om er een gezonde levensstijl op na te houden.

Reactieve zorg is kostbaar en maakt ons bovendien afhankelijk van een peperdure industrie. Aan preventieve zorg kleeft dan weer een mentaal aspect, omdat het effect van een gezonde levensstijl soms pas na decennia zichtbaar wordt. Zo worden rokers meestal pas na jaren geconfronteerd met de gevolgen van hun schadelijke gedrag.

verouderingPositief
De boodschap van Eeuwig Houdbaar is echter positief. Maier is ervan overtuigd dat de wetenschap het mysterie van het verouderingsproces gaat ontrafelen en dat we in de toekomst veel hogere leeftijden zullen bereiken dan we nu voor mogelijk houden.

Biogerontologen zijn op zoek naar middelen die veroudering tot staan kunnen brengen of zelfs kunnen terugdraaien en Maier acht het scenario dat dit gaat lukken realistisch. In hoofdstuk negen komt Maier to the point: ze is een fan van spieren, die ze beschouwt als het meest fascinerende orgaan in ons lichaam.

Aanrader
Van al onze organen zijn spieren het best te beïnvloeden in hun herstelvermogen, iets wat bijvoorbeeld met een slecht functionerende lever of nier niet mogelijk is. Spieren vormen bovendien een belangrijk onderdeel van de stofwisseling.

Om onze spieren in een optimale conditie te houden, moeten we ervoor zorgen dat ze de juiste brandstof krijgen, zoals proteïnen (eiwitten). Ook het brein moet actief blijven, een goed sociaal leven is daarvoor onontbeerlijk. Eeuwig houdbaar is een aanrader voor wie lang en gelukkig meewil.

 

Tekst: Peter Klooster
Afbeelding boek: Uitgeverij Prometheus

Wil je voortaan elke dag onze Looptip en de laatste nieuwtjes op Runnersweb automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan.