De 9 mooiste plekken om te lopen in Nederland

Dit zijn volgens ons de meest betoverende loopplekken van Nederland. We hadden het lijstje met gemak langer kunnen maken.

maandag, 7 mei 2018, 14:00
De 9 mooiste plekken om te lopen in Nederland
FOTO: GETTY

De 9 mooiste loopplekken in Nederland.

 • Groesbeek
  Het heerlijke heuvellandschap onder Nijmegen duikt niet voor niets op in de Zevenheuvelenloop (foto boven) en de Nijmeegse Vierdaagse. Mooi én gevarieerd. De bakermat van talloze topatleten bovendien.
 • De Posbank
  Voor heuveltrainingen trekken veel lopers naar Schoorl (bij Egmond), naar Amerongen (bij Veenendaal) of naar Hollandsche Rading (onder Hilversum). Maar voor het echte werk (voor Nederlandse begrippen dan) moet je naar De Posbank, ten noordoosten van Arnhem, negentig meter hoog.
 • Zeeuws-Vlaanderen
  Het hele parkoers van de Marathon Zeeuws-Vlaanderen, mag dat ook? De Clingse bossen, het waterwingebied bij Kapellebrug en Sint Jansteen, en een deel van de fortenroute. Allemaal op de grens tussen België en Nederland.
 • Het Drentsche Aa
  Ruim honderd vierkante kilometer omvat Het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa, grofweg gevormd door de driehoek Assen-Gieten-Glimmen. Moskleuren domineren in Drenthe op zijn mooist.
 • ’t Leesten
  Prachtig Veluwegebied bij Apeldoorn, met heide, bos en heel veel schapen (maar die lopen zelden in de weg).
 • Midsland
  Met 871 inwoners het grootste dorp van het waddeneiland Terschelling, met al het moois (strand, duinen, bossen) dat je van de Wadden verwacht. Ook Texel is een populaire trainingskampbestemming, want ‘echt weg’ en toch in eigen land.
 • De Borkeld
  Tussen Markelo, Holten en Rijssen (Overijssel) ligt een lopersparadijs annex archeologisch reservaat. Inclusief jeneverbessen (wel beschermd).
 • De Biesbosch
  De Biesbosch: half water, half land, en niet alleen toegankelijk per boot. Uniek natuurgebied tussen Zuid-Holland en Noord-Brabant. Je moet er minstens één keer in je lopersleven stevig zijn verdwaald.
 • Kennemerduinen
  Misschien wel het mooiste duinlandschap van Nederland: het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, bij Bloemendaal. Ook de vogels (honderd soorten) en vlinders (twintig soorten) komen er graag. En planten als parnassia, duizendguldenkruid en orchidee.

Wil je voortaan elke dag onze Looptip en de laatste nieuwtjes op Runnersweb automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan.