Eet gezond: laat de pillen en multivitaminen voor wat ze zijn.

Hardlopers hebben dezelfde voe­dingsstoffen als andere mensen nodig, maar dan in iets grotere hoeveelheden omdat ze hun lichaam zwaarder belasten. Zo helpt calcium mogelijk om stressfracturen te voorkomen, draagt ijzer bij aan een efficiënte energievoorziening en een sterk immuunsysteem en zorgt onder meer vitamine D voor een gezonde spierfunctie.

Slik geen pillen om vitaminen en mineralen binnen te krijgen, maar probeer zo gezond mogelijk te eten. Vitamine­pillen bevatten vaak hoeveelheden die boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid liggen.

Schadelijk

‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat hier niet op, want zelfs essentiële vitamines en mineralen kunnen in grote hoeveelheden schadelijk zijn.

Dat bleek jaren geleden al uit een grootschalig Fins onderzoek naar longkanker onder zo’n 29.000 mannelijke rokers. Het innemen van een hoge dosis bètacaroteen, een voorloper van vitamine A, ver­grootte tegen alle verwachtingen in juist de kans op longkanker.

Focus bij je menu niet op een paar zoge­naamde superfoods, maar zorg ervoor dat je zoveel mogelijk verschillende voedingsmiddelen binnen krijgt.

Variatie

Eet je gevarieerd, dan zijn multivitaminen waarschijnlijk overbodig. Hoe? Door op één dag nooit twee keer hetzelfde te eten en te variëren gedurende de week met je ontbijt, lunch en avondeten.

Eet veel groenten, met enige regel­maat fruit, vette vis en witvis, af en toe schelpdieren zoals mosselen, noten en zaden, hele granen en kleine beetjes mager en orgaan­vlees. Dan kom je een heel eind in de goede richting. Wil je je dieet toch aanvullen met vitaminepillen, kies dan voor een lage dosering.

Tekst: Lieke Sniekers