Neem je tijd

Je hardloopplannen zien er mooi uit en je bent goed gemotiveerd. Als dat maar goed gaat...

zaterdag, 9 april 2016, 8:00
Neem je tijd

Hardlopen is dé manier om snel fit te raken. Vergeleken met andere sporten verbruik je veel meer energie (in dezelfde tijd). Als je dat als vertrekpunt neemt van je training, zie dan in dat je best je tijd mag nemen. Je hebt toch al tijd gewonnen.

Het lijkt in strijd met je uiteindelijke doel, maar voor hardlopen moet je echt de tijd nemen. Het afraffelen van trainingen zorgt dat je extra vermoeid raakt door de stress die al die haast met zich meebrengt.

Het grote voordeel van hardlopen ten opzichte van een sport als bijvoorbeeld wielrennen, is dat in je in relatief korte tijd veel trainingsarbeid kunt verrichten. Een half uur hardlopen laat zich ruwweg vergelijken met bijna anderhalf uur fietsen. Daardoor is het netto resultaat van hardlopen groter: je hebt sneller een puike conditie.

Kampioen

Word echter geen kampioen van de training. Als je daar steeds voluit gaat en niet de tijd neemt voor het nodige herstel, brand je op.

Plan je training, ken je programma, werk dat af en voer het uit, inclusief de noodzakelijke of voorgeschreven pauzes. Het is niet stoer in plaats van 60 seconden dribbelen, na 50 seconden alweer voluit te gaan. Dat is alleen maar dom, want je schiet ook nog eens het trainingsdoel voorbij.

 

Foto: Erik van Leeuwen