Ben je ook wel eens duizelig als je van de bank of uit bed stapt? Of voel je je draaierig na het hardlopen? Relax, waarschijnlijk is het niet ernstig. Wat het wel betekent leggen wij je uit in dit artikel.

De oorzaak van duizeligheid

De oorzaak is simpel. Veel hardlopers hebben een rustpols van 40 à 50 slagen per minuut, in plaats van de normale 60 tot 100 bpm. Als je dan vanuit een liggende positie opstaat, zorgt de zwaartekracht ervoor dat er veel bloed in je lichaam naar beneden zakt. Je hartslag is vervolgens te laag om op tijd voldoende zuurstofrijk bloed naar je hersenen te pompen, zodat je duizelig wordt (of zelfs kunt flauwvallen). Je hersenen zijn namelijk enorm gevoelig voor bloed met een tekort aan zuurstof. Zou je echter een hartslag van 80 bpm hebben, dan zou dit nooit gebeuren. Dit effect wordt bovendien versterkt bij een lage bloeddruk, een ander fenomeen bij goed getrainde lopers. Als je er toch wat tegen wilt doen, kun je letten op je vochthuishouding en te veel uitdroging. Maar waarom voel je je dan duizelig na het hardlopen?

De beste energiegels voor tijdens het hardlopen
PowerBar energiegel
PowerBar energiegel
€ 6 bij decathlon.nl
Credit: Decathlon
Maurten 100 gel
Maurten 100 gel
Credit: Running4all
Sis Go Isotonic Energy Gel Lemon & Lime
Sis Go Isotonic Energy Gel Lemon & Lime
Credit: RunningDirect
QWIN Pepti Gel
QWIN Pepti Gel
Credit: All4Running

Dit is waarom je je duizelig voelt na het hardlopen

Na de finish, van bijvoorbeeld een race, kunnen hardlopers ook last hebben van duizeligheid of zelfs flauwvallen. Het acuut stoppen en zelfs al het aanzienlijk verlagen van het tempo kunnen zorgen voor een verlaging van je bloeddruk. Dit gebeurt omdat de (stilstaande) onderbenen ineens niet meer voldoende meewerken aan het naar boven pompen van het bloed. Het is de meest voorkomende oorzaak van het in elkaar zakken van lopers tijdens of na een race. En dit ziet er meestal erger uit dan het is.

Zo kan je duizeligheid en flauwvallen voorkomen

Wil jij een duizelig gevoel na een training voorkomen? Een eenvoudige remedie is het hoog houden van de benen. Voorkomen is nog beter, bijvoorbeeld door na de finish te blijven wandelen. Dan heb je minder last van een dalende bloeddruk. Kom je wel in de problemen, dan kan er ook een andere oorzaak zijn (zoals bijvoorbeeld een hartkwaal). Extra onderzoek is dan aan te raden.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?