Prettige onderonsjes voor loper, hond en baas

Ook zo bang voor honden? Handige tips van Helly Gaus voor hardlopers én hondeneigenaren.

maandag, 21 augustus 2017, 7:21
Prettige onderonsjes voor loper, hond en baas

Adviezen voor allebei

Het lijkt de laatste decennia al veel beter te worden en daar hebben aanlijngebieden enorm bij geholpen. Maar nog steeds zijn genoeg lopers bang voor honden en helaas lang niet altijd ten onrechte.
Check nu deze tips…

VOOR HARDLOPERS…

‘Zit’ of ‘stop’ roepen naar andermans dreigende hond heeft geen zin. ‘Als ze daarop reageren, zou dat mazzel zijn,’ aldus Helly Gaus*. Wat wel kan helpen, is de hond proberen af te leiden of overrompelen.

‘Ik ken een voorbeeld van een hardloper die zo’n muggenracket mee had, waarmee hij een stroomschokje kon toedienen. Dat lijkt me onhandige bagage onderweg, maar een hond staat daar vast even raar van te kijken. Nog slimmer misschien is een klein bal­letje meenemen, in de hoop dat je de hond daar achteraan kunt laten gaan.’

Gehoor
Het frequentiebereik van het gehoor van honden is minstens twee keer zo groot als dat van mensen. Er bestaan fluitjes, toeters en apparaatjes die een ultrasoon geluid produceren waarvan men zegt dat ze honden rechtsomkeert laten maken.

Er bestaan verder ook hondenweringssprays die doorgaans voor tuinmeubilair worden gebruikt, maar ook door sommige le­zers zijn aangewend voor het inspuiten van compressiekousen.

Gaus: ‘Al heeft een maatregel als deze, of het dragen van een fluitje, vermoedelijk vooral een effect op de hardloper. Die heeft het idee zo in een preventiemaatregel te hebben voorzien – en zoiets kan bij angst voor honden ook al flink helpen. Maar aan het gedrag van loslopende honden verandert het op zichzelf niets.’

VOOR BAASJES…

Laat je hond alleen los als je weet dat je hem kunt terugroepen. Neem anders extra training.

Houd je hond aan een lange lijn. Zo hebben honden wel voldoende bewe­gingsruimte, maar kun je ingrijpen als je weet dat hij slecht op hardlopers reageert.

 

Tekst: Helen Johnson

*Helly Gaus is mede-directeur van Martin Gaus Enterprises en gediplo­meerd hondengedragstherapeut.

Lees het uitgebreide verhaal over de botsing van hardlopers en honden in de openbare ruimte, plus veel meer bruikbare tips, in ons juli/augustusnummer dat nog tot donderdag in de winkel ligt. Koop die editie in onze webshop of lees het artikel meteen via Blendle (€ 0,79).

Wil je voortaan elke dag onze Looptip en de laatste nieuwtjes op Runnersweb automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan.