Risico’s van overpronatie

Wat is het risico van overpronatie en wat is het effect van goede loopschoenen?

donderdag, 7 mei 2015, 7:00
Risico’s van overpronatie

Wat is het risico van overpronatie en wat is het effect van goede loopschoenen?

Wetenschappers vinden maar mondjesmaat een bevredigend antwoord op deze vraag. Zo is de relatie tussen loopschoenen en blessures ingewikkeld. Kunnen schoenen blessures voorkomen of veroorzaken ze die juist?

Wat het antwoord ook is op de vragen, in beide gevallen is het lastig te bewijzen. Ook overpronatie is een vaag begrip, maar wel een aspect waarop veel schoenen zijn aangepast. Door een schoen steviger te maken en meer steun aan de binnenkant (op de foto boven: het grijze deel) in te bouwen, kun je overmatige pronatie (het naar binnen kantelen van je enkels) tegengaan.

Maar zijn er eigenlijk wel blessures die door overpronatie worden veroorzaakt? Vaak wordt hierbij gewezen op shin splints (scheenbeenklachten) en knieklachten, maar echt bewijs is er niet.

Een van de vooraanstaande wetenschappers op dit gebied, Craig Payne (La Trobe University, Australië), heeft onlangs op basis van uitgebreid literatuuronderzoek, gepubliceerd in de Journal of Foot and Ankle Research, zijn standpunt gewijzigd en stelling genomen.

Overpronatie is een duidelijke risicofactor bij het ontstaan van scheenbeenklachten en in mindere mate bij knieklachten. In het algemeen worden de risico’s echter als gering ingeschat.

Je bent dus gewaarschuwd, maar hoeft niet per definitie extra beschermende schoenen aan te schaffen.

Foto: New Balance