10 tips voor je comeback

Niet iedereen loopt elk jaar op hetzelfde niveau. Deze 10 tips helpen je weer op weg terug.

dinsdag, 14 november 2017, 7:00
10 tips voor je comeback

Comeback

Niet iedereen loopt elk jaar op hetzelfde niveau. We hebben pieken en dalen, maken ons klaar voor een straatrace en geven soms andere interesses de voorkeur. We hebben de kans op blessures, en soms raken we verveeld. Soms stoppen we liever met hardlopen (of we minderen we) dan het aangaan van de wind in de winter, of de warme dagen in de zomer. En als we weer terugkomen voor een 5 kilometer wedstrijd of een marathon, komen we wel eens in de problemen.

Als je weer begint met hardlopen, nadat je gestopt bent door welke reden dan ook, zullen de volgende 10 tips deze weg een stuk fijner maken.

1. Heb een doel voor ogen
Al is het maar zoiets simpels als het rennen van je eerste run. Stel jezelf de vraag waarom je weer wilt starten met hardlopen. Is het om in vorm te komen? Het verbeteren van je vorige tijden? Om mee te doen met een bepaalde race? Plan je training goed vooruit, zodat je dit doel kan bereiken.

2. Overweeg hoe lang je weg bent geweest
Afhankelijk van de tijd dat je gestopt bent met trainen, zal het makkelijk of moeilijk voor je worden om terug te komen. Ga er vanuit dat je minstens twee dagen per dag die je hebt verloren, nodig hebt om terug in vorm te komen.

3. Vergeet het verleden
De trainingen die je een jaar geleden hebt gedaan zijn niet relevant tot je prestatie van vandaag. Dit kan zelfs een oorzaak van een blessure zijn. Als je eenmaal je basis fitness regime terug hebt, vraag je jezelf dan af of je door wilt gaan met je oude training patronen (including speedwork)

4. Beslis of je het beter kan deze keer
Heb je in je vorige tijd als hardloper fouten gemaakt die je deze keer kan vermijden? Evalueer je volledige manier van trainen. Val niet in oude slechte gewoontes die er misschien wel voor zorgde dat jij niet de beste resultaten haalde.

5. Overweeg je leeftijd
Hardlopers in hun twintiger jaren kunnen makkelijker back on track komen, en het lijkt alsof ze nooit zijn gestopt. Het wordt veel lastiger om de snelheid terug te krijgen die je ooit had wanneer je de 30 hebt gepasseerd. Maar, het is niet onmogelijk.

6. Wees behoedzaam op je snelheid
Sommige speedwork lijken noodzakelijk om de piek te behalen. Maar totdat je je flexibiliteit weer hebt opgepakt, kan intensief hardlopen overmatige vermoeidheid veroorzaken en je ontmoedigen. Je pezen en bindweefsel (ligaments) ondersteunen misschien niet de nieuwe kracht die door je longen en spieren wordt ontwikkeld.

7. Weet dat kracht het minst snel terugkomt
Kracht duurt het langst om te verliezen wanneer je stopt met hardlopen. Maar het duurt ook het langst voordat je het terugkrijgt.

8. Ren niet te snel wedstrijden
Competitie kan een goede manier zijn om je comeback te meten, maar je riskeert zo wel het krijgen van een blessure door veel te snel te gaan. Ook neemt het tijd in van je training. Begin vroege wedstrijden relaxed, en maak je geen zorgen over snelle tijden.

9. Wees oplettend
Vooral als je eerder al eens geblesseerd bent geraakt, moet je erg oplettend zijn. Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: “Heb ik de oorzaak van de blessure vast gesteld?”. Rust is niet altijd genoeg. Als je blijft trainen op je vorige niveau, kan er weer een blessure veroorzaakt worden.

10. Blijf geloven in jezelf
Soms zal de weg terug een lange reis zijn. Maar je kan terugkomen en presteren op een hoog niveau. Alles wat nodig is, is discipline en geduld.

Tekst: Hal Higdon
Vertaling: Sterre Blokdijk

Wil je voortaan elke dag onze Looptip en de laatste nieuwtjes op Runnersweb automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan.