Tip: Schoenentest voorjaar 2015

Wie de komende maanden lekker wil lopen, koopt nu nieuwe schoenen.

vrijdag, 6 maart 2015, 7:00
Tip: Schoenentest voorjaar 2015

Wie de komende maanden lekker wil lopen, koopt nu nieuwe schoenen.

Misschien heb je het rustig aan gedaan, de afgelopen winter, en is het voor jou nú het moment om weer meer te gaan lopen. Kijk dan eens kritisch naar je loopschoenen. Zijn ze niet versleten, hebben ze al meer dan zeshonderd kilometer op de klok of kun je een paar extra schoenen wel goed gebruiken (omdat afwisseling je blessures scheelt)?

Wij helpen je een handje bij je keuze met onze actuele Schoenentest Voorjaar 2015. Dertien pagina’s lang lees je in ons maartnummer alles over de nieuwste modellen. Dankzij onze nieuwe Schoenenmatrix zie je verder snel welke modellen voor jou geschikt kunnen zijn.

Voor onze test met 32 modellen zijn ruim driehonderd testlopers op pad gegaan. Zij hebben het betreffende model meestal ook in de vorige versie(s) getest, zodat ze er goed over konden oordelen.

De meeste schoenen worden ook op onze machines getest (wetenschappelijke standaard), waardoor we precies weten wat de kwaliteiten zijn ten opzichte van de voorganger en van de concurrentie.

Een voorproefje van onze uitgebreide en onafhankelijke test lees je hieronder.

>>Categorie Extra steun

Adidas Revenge Boost
Deze volumineuze schoen lijkt een blok aan je been, maar is dat niet. Dat heeft alles met Boost te maken, waarvan de enorme demping en veerkracht doet vermoeden dat je iets lichters draagt.

Asics GT-2000
De nieuwe tussenzool van de GT-2000 bevat, tussen twee lagen zacht EVA, opnieuw veel gel. Op verzoek van nogal wat klanten is de zool net iets dikker geworden. Dit beïnvloedt de stabiliteit, zodat de basis van de zool iets is verbreed. De schoen is echter niet wezenlijk zwaarder.

Brooks Adrenaline
De Adrenaline behoort tegenwoordig tot de zwaargewichten in de categorie ‘extra steun’, maar geen testloper die daarover begon. De lange groef in het midden levert een heel soepele voetafwikkeling op.

>>Categorie Neutraal

New Balance Fresh Foam Boracay
De Boracay is de opvolger van de 980, waarin de uiterst zachte Fresh Foam-zool debuteerde. Het materiaal van de buitenzool is gemaakt van blown rubber, wat wel wat afdoet aan de levensduur. Het bovenwerk is lichter en opener gemaakt en steunt je voet daardoor wat minder fors.

Nike Flyknit Lunar
De vorige versie van de Flyknit Lunar riep bij de gebruikers gemengde reacties op. Dat had vooral te maken met de strakke pasvorm rond de achillespees en de voorvoet. Het bijzondere, geweven bovenwerk is rond de hiel wat dichter van structuur geworden. Daardoor wordt je achtervoet nu wel goed en comfortabel omvat.

Saucony Triumph ISO
Bij de Triumph draait het vooral om het vernieuwde bovenwerk (ISOfit). Je middenvoet schuift eerst in een nauwsluitende, elastische schacht van mesh nylon, waarna je de reeks externe verstevigingen met je veters strak trekt.


Wil je de volledige teksten over alle schoenen lezen? Koop dan de nieuwe Runner’s World (maartnummer) los in de winkel of bestel hem in onze webshop (zonder verzendkosten).

Foto: Ramiro Ameneiro