Met de komst van het warmere weer, stijgt ook de kans op onweer. Is er onweer voorspeld maar wil je toch graag hardlopen? Lees dan eerst even deze tips!

1 . Check het weerbericht vooraf

Helaas heb je als loper weinig opties als je middenin een onweersbui terechtkomt. Het beste en makkelijkste is dus om dat te voorkomen. Tegenwoordig kun je via het weerbericht op internet of je app heel goed inschatten wat de risico’s binnen de komende anderhalf uur zijn. Maak daar gebruik van en kies eventueel een route die meer kans op bescherming biedt.

2 . Blijf weg van bomen

Wat je dan tegen onweer kan beschermen? Niet veel. De meeste mensen worden niet rechtstreeks door een onweersflits getroffen, maar vaker via de grond of met tussenkomst van een lang object vlakbij dat geraakt wordt. Daarom is het schuilen onder bomen risicovol en dat geldt ook voor hoge metalen objecten als masten en lantaarnpalen.

Ook in de buurt van een bosje hoge bomen is het niet volledig veilig

Natuurlijk kies je niet die ene eenzame boom in de wijde omgeving, maar ook in de buurt van een bosje hoge bomen is het dus niet volledig veilig. En heel bos is wel weer veiliger dan een open veld of een beperkt bosje. Een open plek in het bos is een nog iets betere optie.

Runner's World's favoriete windjacks voor mannen
windjack heren   hardlopen
Nike - AeroLoft

KOPEN

Nike
windjack heren   hardlopen
adidas - Wind RDY jack
adidas
under armour   qualifier weightless packable
Under Armour - Qualifier Weightless Packable
Under Armour
windjack heren   hardlopen
Reebok- Classics vector windjack
x

3 . Hurken is zinloos

Dan maar knielen in het veld of in een kuil? Zodat je niet meer het hoogste punt in de omgeving vormt en je het oppervlak van je lichaam verkleint tot een kindermaatje? Dat advies biedt je nauwelijks extra veiligheid. Hetzelfde geldt voor het advies om je voeten zo dicht mogelijk bij elkaar te zetten. Alleen de gevolgen van de klap kun je dan wellicht iets beperken.

Conclusie over hardlopen met onweer

Ons advies: ga niet lopen met onweer. Kom je toch onverhoopt in een onweersbui terecht dan is het goed om zo snel mogelijk binnen bescherming te zoeken. Het liefst in een groot gebouw, maar als er weinig in de buurt is kan een boerderij misschien ook een idee zijn. Ook auto’s zijn een behoorlijk veilige optie. Niet vanwege de rubberen banden, maar vanwege de kooiconstructie rondom (kooi van Faraday).

Natuurlijk kun je ook nog altijd proberen om op tijd en zo snel mogelijk in de tegengestelde richting weg te lopen. Dat zijn meteen twee vliegen in één klap.