Verbeter je cadans op eenvoudige wijze

Door aandacht te besteden aan je pasritme leg je de fundering voor een hogere snelheid en toekomstig succes.

vrijdag, 16 juni 2017, 7:00
Verbeter je cadans op eenvoudige wijze

Mooi trucje

Het verbeteren van je cadans, ofwel pasritme, levert je veel op, want een snellere frequentie zorgt ervoor dat je ‘lichter’ gaat lopen vanwege het kortere grondcontact. Bovendien verminder je zo het risico op het maken van te grote passen (overstriden) en op blessures.

‘Als je je pasfrequentie verhoogt, zet je je voeten bij de landing dichter onder je zwaartepunt,’ zegt inspanningsfysioloog Peter Lars­son, schrijver van het boek Tread Lightly. Dus land je meer met je voet onder je lichaam dan ervoor.

180
Een paar jaar lang leek 180 passen per minuut de ideale frequentie voor je cadans onderweg. Waarom? Omdat wetenschappers zagen dat bijna alle toppers op het beste van hun kunnen met dat ritme naar de hoofdprijzen snelden.

Zo eenvoudig lag het echter niet. Want werden die atleten tijdens hun rustige duurlopen bekeken, dan zag het beeld er wel anders uit. Dat geldt ook voor jou.

Tellen
Pas als je een wedstrijd heel snel wilt of kunt lopen, is er een hoger pasritme nodig. Check dat maar eens door een kilometer rustig te lopen en je passen te tellen en daarna een halve minuut een stuk sneller te lopen.

Lastig tellen? Tel dan alleen de landing van je rechtervoet en vermenigvuldig de uitkomst maal twee. Zit je rond de 170? Mooi! Probeer dat trucje nu eens uit te breiden naar een minuut, of zelfs anderhalf.

Metronoom
Gaat je dat al goed af? Doe het zeker niet elke training, maar breid de tijdsduur ook eens uit naar twee of drie minuten. Met tussendoor een herstelpauze (joggen) tot je weer fijn kunt ademhalen. Heb je meteen een geweldige intervaltraining te pakken.

Steeds meer geavanceerde sporthorloges tellen de passen onderweg met je mee, alleen zie je het resultaat doorgaans pas later. Er zijn ook klokjes en apparaatjes te koop die voor metronoom spelen en het ritme met een geluidssignaal aangeven. Check ze in een gerenommeerde speciaalzaak.

Wil je voortaan elke dag onze Looptip en de laatste nieuwtjes op Runnersweb automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan.