Hoeveel vis hoort er thuis in een hardlopersdieet?

Zorg voor optimale balans tussen een maximale opname van vitamines en een minimale blootstelling aan gif.

zaterdag, 7 oktober 2017, 7:00
Hoeveel vis hoort er thuis in een hardlopersdieet?

Eén keer per week

‘Vis is een gezonde keuze voor elke hardloper, omdat het vol zit met proteïne (eiwit), mineralen en – bij vette vis – met vitamine D,’ zegt voedingsexpert Anita Bean.

Er moet echter wel een kanttekening bij gemaakt worden. Door vervuiling van de oceanen kunnen behoorlijk wat giffen, zoals kwik, zich ophopen in het vlees van de vis.

Beperken
Om te zorgen voor een optimale balans tussen een maximale opname van vitamines en minimale blootstelling aan gif, is het verstandig om de wekelijkse hoeveelheid vis die je eet te beperken.

Waar ooit gepleit werd voor wel 500 gram vis per week, ligt op basis van recentere analyses de optimale hoeveelheid ‘vette’ vis veel lager. Het Voedingscentrum beveelt je aan om een keer per week bij voorkeur vette vis op het menu te zetten. Gemiddeld komen Nederlanders niet verder dan 70 gram per week.

Voorbeelden van vette vis (meer dan 10% vet) zijn volgens het Voedingscentrum: makreel, haring, heilbot, bokking, sardines en Atlantische zalm (vooral verse en gerookte zalm komt uit de Atlantische oceaan). Let wel op het vele zout in gerookte zalm en zoute haring. Kies daar niet elke week voor.

Wil je voortaan elke dag onze Looptip en de laatste nieuwtjes op Runnersweb automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan.