Vrouwen beter in hitte

Loopsters lijken beter om te gaan met hitte dan lopers. Een les dus voor de heren?

vrijdag, 20 juni 2014, 7:00
Vrouwen beter in hitte

Loopsters lijken beter om te gaan met hitte dan lopers. Een les dus voor de heren?

Wat zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen in de hitte van de strijd? Dat onderzocht Nick Trubee (universiteit van Kentucky) bij 36.000 lopers in de Chicago Marathons van 2007 en 2009. De gemiddelde temperatuur tijdens die twee races was respectievelijk 26,7 en 2,8 graden Celsius. De onderzoekers bekeken de tussentijden van alle lopers na elke vijf kilometer en konden zo goed zien of lopers hun tempo konden vasthouden.

Onder de recreatieve lopers bleken vrouwen beter hun tempo vast te houden dan mannen en dat effect werd nog sterker bij de hoge temperaturen. Na 35 kilometer liepen mannen nog maar net sneller dan vrouwen. De effecten bleken vergelijkbaar op drie verschillende prestatieniveaus.
Bij de topatleten (m/v) werden echter geen verschillen gevonden, maar zij deden het in de hitte wel beter dan recreanten. En dan doelen we niet op hun eindtijd, maar in het goed verdelen van hun krachten en niet wegzakken in het slot van de marathon.

Hoe heter de wedstrijd, hoe voorzichtiger je moet starten en dat geldt niet alleen voor beginners, maar vooral ook voor mannen.

Foto: Flickr.