Ruik jij weleens ammoniak tijdens het hardlopen? Naast dat deze penetrante geur niet lekker ruikt, probeert het jou iets heel belangrijks te vertellen. Dit is de reden waarom je ammoniak ruikt en dit kun je er tegen doen.

Dit is de reden waarom je ammoniak ruikt

Spieren produceren tijdens hun arbeid en jouw inspanningen een beetje ammoniak. Deze verbinding van stikstof en waterstof is een bijproduct van de vertering van eiwitten. Als je koolhydratenvoorraad (te) klein is voor bijvoorbeeld een zware duurloop, gaat je lichaam zich op de eiwitten in je spieren richten. Daardoor neemt je ammoniakproductie verder toe. En dit zorgt niet alleen voor een smerige geur, maar ook dat je spieren afbreken en je sneller uitgeput raakt waardoor het presteren plotseling een stuk moeilijker gaat.

Sterker nog, je prestatievermogen vermindert met maar liefst vijftig procent (!) van je normale kunnen op het moment dat je glycogeenvoorraad uitgeput raakt door een tekort aan koolhydraten. Naast de geur van ammoniak, kun je je dan ook draaierig voelen, stijve spieren hebben, zwart voor de ogen en wazig zien of honger hebben. Dus wat kun je er tegen doen?

Dit kun je er tegen doen

De oplossing is gelukkig heel simpel! Als je af wilt van die ammoniakgeur, je fitter wil voelen en bovendien je spieren in stand wilt houden, is het belangrijk om voldoende koolhydraten te eten. Zo komen je spieren niet te vroeg zonder te zitten. Eet per kilo lichaamsgewicht dagelijks ten minste acht gram koolhydraten om te zorgen dat je koolhydraatvoorraden aangevuld blijven. Heb je inspiratie nodig? Deze drie recepten kun je makkelijk aanpassen aan de hand van je trainingsroutine én dus extra koolhydraatrijk maken.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?