Wedstrijdtips voor veldlopen

Runners die zich wagen aan een veldloop zullen merken dat hier andere ‘regels’ gelden dan bij het lopen van een wegwedstrijd.

vrijdag, 17 februari 2017, 7:00
Wedstrijdtips voor veldlopen

Met de volgende tips goed voorbereid aan de start.

Eerder deze week schreven we hier al over veldlopen. De winter is misschien bijna ten einde, maar ook komend weekend telt de wedstrijdkalender nog genoeg crossen. Vandaar dat je onderstaand enkele beginnerstips aantreft voor je eerste deelname aan een veldloop.

Vooraf
Streef er altijd naar ruim een uur voor de wedstrijd aanwezig te zijn. Dit stelt je in staat om het parcours wandelend of joggend (als onderdeel van je warming-up) te verkennen. Zo kun je al vooraf de beste aanpak bepalen van ieder obstakel, potentiële knelpunten, greppels en heuvels.

Het zal je ook in staat stellen te beslissen welk schoeisel of welke spikepunten het meest geschikt zijn. Sommige lopers verkennen het parcours van tevoren op een mountainbike als een crossronde bijzonder lang is.

Begin snel
Lopen in hetzelfde tempo is gewoonlijk de meest efficiënte wedstrijdtactiek, maar bij veldlopen is het gebruikelijk om zo hard mogelijk te vertrekken om een goede positie te bemachtigen. Hoe smaller de eerste paadjes van het parcours zijn, des te belangrijker is een snelle start. Probeer na het voortvarende begin wel zo vlug mogelijk over te gaan op je voorgenomen wedstrijdtempo.

Blijf ontspannen
De sleutel van het lopen van een goede cross, met name op de zwaarste heuvels en de meest modderige stukken, is zo ontspannen mogelijk blijven. De uitblinkers lijken over het parcours te zweven, in plaats van erin weg te zinken. Als je gespannen raakt, zal je snelheid eraan moeten geloven.

Klim gestaag
Het versnellen op de heuvels is een goede truc als je de cross wilt winnen en je concurrenten wilt slopen. Het is evenwel niet de beste manier om het grootste voordeel te halen uit je optreden. Een gelijkmatige inspanning is wat je in gedachten moet houden. Werk hard zonder jezelf over de kling te jagen. En nadat je een heuvel hebt bedwongen, zul je waarschijnlijk diegenen inhalen die te hard van stapel liepen.

Finish snel
De tijd is ondergeschikt in het veldlopen. Maar omdat de nadruk ligt op de klassering, is het noodzakelijk om zo snel als je kunt te finishen en te vechten voor elke plaats, vooral als je deel uitmaakt van een team. Bij grotere evenementen kunnen twee of drie lopers finishen binnen een seconde, dus een snelle eindsprint kan ervoor zorgen dat je vijf of tien concurrenten inhaalt.

 

Wil je voortaan elke dag onze Looptip en de laatste nieuwtjes op Runnersweb automatisch ontvangen? Meld je hier aan.

 

Foto: Erik van Leeuwen