Welke loopkleding in de zomer?

De keuze voor de juiste kleding is in de zomer voor hardlopers geen groot probleem. Toch?

zondag, 18 juni 2017, 7:00
Welke loopkleding in de zomer?

Loop je toch te rillen?

Het is natuurlijk een peulenschil om in de zomer een lekker loopshirt aan te trekken en nergens meer last van te hebben. Wat is er aan de hand als het toch misgaat?

Loop je rond in een kletsnat katoenen T-shirt, waarop de wind vrij spel heeft en wat echt niet lekker voelt? Ga dan in een runningspeciaalzaak op zoek naar betere, goed ademende (technische) stoffen.

Die natte kleding kan over je huid gaan scheuren en mannen krijgen zo vaak last van bloedende tepels. Insmeren met vaseline of afplakken (met (tepel)pleisters) kunnen dat voorkomen.

Fout
In feite heb je zomers alle vrijheid, maar wie in warm weer toch loopt te rillen, doet iets goeds fout. Je komt dan vocht tekort, zodat je niet voldoende kunt transpireren om zo je lichaamswarmte af te voeren.

Je lichaamstemperatuur loopt dan steeds verder op en de warme huid merkt ineens dat de buitenlucht (ook als het echt warm is) kouder is dan jezelf. Je gaat rillen! Met onvoldoende vocht als oorzaak.

Ga dan zo snel mogelijk iets drinken en houd je tempo en fysieke toestand goed in de gaten. Dorstlessers met natrium en kalium zijn op zo’n moment nog belangrijker dan water, want daardoor wordt het vocht veel beter door het lichaam opgenomen.

Vroeg of laat
Ga in de zomer liever voor of na de grootste warmte lopen (’s ochtends vroeg, ’s avonds laat) en drink regelmatig. Alleen water helpt al, maar overdrijf het niet.

Een pet beschermt je verder goed tegen de brandende zon, maar de meeste warmte gaat via het hoofd verloren. Dus is het zaak dat er voldoende lucht langs je schedel kan stromen om voldoende te kunnen afkoelen.

Wie ten slotte het zweet van het voorhoofd veegt, belemmert de warmte-afgifte. Dat laatste gebeurt pas als je het transpiratievocht de kans geeft te verdampen.
Een kletsnat shirt is lastig, maar hé, misschien vind jij het zweten juist lekker!

Wil je voortaan elke dag onze Looptip en de laatste nieuwtjes op Runnersweb automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan.