Zo sla je een aanval van een hond af

Wat kun je het beste doen als je tijdens het hardlopen wordt aangevallen door een hond?

maandag, 18 april 2016, 7:00
Zo sla je een aanval van een hond af

Veel trouwe viervoeters zijn natuurlijk je beste vriend, maar net die ene … doet het anders nooit. Waf!

Wat zijn de beste tips op dit gebied? Wij vroegen het aan een sportieve hondenbezitter.

Tip 1: Niet wegrennen
Het beste wat je kunt doen in het geval van een aanval van een hond tijdens het hardlopen is stil blijven staan. Dit gaat heel erg tegen je instinct in, maar op het moment dat je wegrent, komt de hond vanwege zijn jachtinstinct achter je aan. De kans dat je dit wint, is heel erg klein. Kun je in een aantal stappen achter een hek, een fiets of iets dergelijks komen, dan heeft dit natuurlijk de voorkeur.

Tip 2: Wees doodstil
Wanneer je wordt aangevallen door een hond tijdens het hardlopen, blijf dan bewegingloos staan en kruis je armen voor je borst. In deze houding ben je voor een hond heel saai. De hond snuffelt aan je benen en gaat weer verder.

Tip 3: Bescherm je hoofd en nek
Als je in het geval van een echte aanval omver wordt geduwd, maak jezelf dan zo klein mogelijk en bedek je hoofd en nek. Vervolgens treedt tip 2 weer in werking. Blijf zo stil mogelijk liggen. Hoe saaier je bent, des te minder interessant je voor de hond bent.

Tip 4: Voorzorgsmaatregelen
Een honderd procent hondenvrije route is soms lastig te vinden. Ben je echt panisch voor honden, dan kun je wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Het allerbelangrijkste is dat je kennis hebt van de route. Weet waar mogelijk loslopende honden kunnen zijn. Als je honden tegenkomt tijdens je duurloop, blijf dan op je hoede. Zorg voor een passende afstand met de hond of stop eventueel een aantal minuten. Denk echter altijd aan tip nummer 1: niet wegrennen!

Mocht je het tot slot over een heel andere boeg willen gooien, ontdek dan de Canicross.

 

Wil je voortaan onze dagelijkse Looptip automatisch ontvangen? Meld je hier aan.

Foto: Erik van Leeuwen