Dump je kilo’s: zo vallen hardlopers af

Dat je langzaam moet lopen om goed vetten te kunnen verbranden is waar, maar er steekt wel iets meer achter deze waarheid.

woensdag, 23 november 2016, 7:00
Dump je kilo’s: zo vallen hardlopers af

Als je niet al te hard loopt, verbrand je vooral vetten.

Loop op een rustig pitje – de helft van je kunnen – en je haalt negentig procent van de benodigde energie uit de vetten in je lichaam. Stijgt je hartslag, dan gebruikt je lichaam verhoudingsgewijs minder vetten en meer koolhydraten als energiebron.

Bij een intensievere training, op bijvoorbeeld driekwart van je maximale hartslag, haal je nog maar zestig procent van je energie uit vetten.

Meer brandstof
Het lijkt dus een logische conclusie dat je je hartslag laag moet houden om optimaal vetten te kunnen verbranden. Toch klopt dat niet. Als je sneller gaat lopen, is er per minuut ook meer brandstof nodig (koolhydraten en vetten) om je spieren aan de praat te houden.

Zo neemt de totale hoeveelheid vetten die verbrand wordt bij een hogere snelheid toch toe. Het percentage van vetten die worden omgezet in energie, gaat dan omlaag, maar de absolute hoeveelheid (die je afvalt) omhoog.

Andere voordelen
Een laag looptempo heeft wel enkele andere voordelen. Je verbetert er bijvoorbeeld je basisconditie mee en je belast je lichaam veel minder. Je kunt bovendien, om flink af te vallen, natuurlijk niet altijd keihard trainen. Dan richt je jezelf te gronde.

Onderzoek heeft uitgewezen dat vooral intervaltraining – waarbij stukken snel hardlopen worden afgewisseld met langere rustperioden – zeer effectief is als je vetten wilt verbranden gedurende en ook ná de training. Dan blijft je motor namelijk nog lekker een tijdje nabranden.

Check daarom hier onze intervaltrainingen: www.runnersweb.nl/interval.

Voor lekkere recepten die juist hardlopers aanspreken, pak je natuurlijk ons nieuwe kookboek Runner’s World Hardlooprecepten erbij.

 

Ontvang onze dagelijkse Looptip en laatste nieuwtjes automatisch per e-mail; meld je hier aan.

Foto: Getty Images

Tags: