Misschien kun je in een halve marathon vrij gemakkelijk een tempo van vijf minuten per kilometer aanhouden. Dan kan het zomaar gebeuren dat je op een stevige klim in de bergen naar lucht loopt te happen in een tempo van negen tot tien minuten per kilometer. Trailrunning is een populaire uitdaging voor wegatleten. Je kunt dezelfde afstanden lopen als op de weg en ontdekken dat het veel meer van je zal vergen. Wij geven je een aantal tips hoe jij begint aan je eerste trailrun!

Beginnen met trailrunnen? Zo doe je dat!

Hoewel trailrunnen vroeger als een marginale sport werd beschouwd, kiezen nu steeds meer hardlopers ervoor om het in hun lijstje doelen op te nemen.

Racen over onverharde paden is superzwaar en je zult jezelf veel meer moeten oppeppen dan je zou doen op de weg. Verdiep je van tevoren in het hoogteprofiel en de beschrijving van het parcours. De afstand kan bijvoorbeeld 5 kilometer zijn. Maar moet je ook klimmen en dalen en zo ja, hoe steil zijn de hellingen? Als je 900 hoogtemeters voor de kiezen krijgt, dan krijgt een 5 kilometer een geheel nieuwe dimensie.

Beginnen met trailrunnen: 7 tips

1. Laat je horloge thuis tijdens het trailrunnen

Snelheid heeft een heel andere betekenis in de wereld van de trails. Gooi het plan met streeftijden het raam uit. Het afleggen van de afstand is waar je je op moet richten, de tijd is van ondergeschikt belang. Houd er vanaf de start rekening mee dat je, vergeleken met dezelfde afstand op de weg, minstens twee keer zo lang onderweg bent.

Als je een trailrun doet, moet je vooral afgaan op je gevoel van inspanning. Dat moet je leren; al doende bouw je de ervaring op die nodig is om in te schatten hoe snel je over een bepaald soort terrein vooruit kunt komen zonder dat het je later opbreekt.

2. Train voor de tweede helft

Ook al wil je tijdens een trailrun niet lopen te stressen over een bepaalde tijd of een bepaald tempo, er is natuurlijk wel de sportieve uitdaging om zo snel mogelijk vanaf de start aan de finish te geraken. Het verdelen van je krachten is belangrijker dan op de weg, want als je te vroeg in de race te hard een heuvel oploopt, dan ben je halverwege al uitgeput en zul je in het tweede deel veel tijd verliezen. Het draait allemaal om het verdelen van de beschikbare energie.

Lees ook: Je eerste trail: dit geeft jou onderweg energie

3. Afremmen, versnellen & springen tijdens een trailrun

Tijdens trailrunnen moet je continu afremmen, versnellen, springen en balanceren. Het pad is glooiend, gaat omhoog en je moet afdalen met trailrunnen. Je moet continu je buikspieren gebruiken om in evenwicht te blijven. Het is daarom ook cruciaal om de spieren aan de zijkant van je romp te versterken.

Lees ook: Deze tips helpen je beter af te dalen

4. Denk na voordat je beweegt

Dwaal niet weg in je gedachten tijdens het trailrunnen. Je moet er 100 procent bij blijven om veilig te kunnen trailrunnen. Je moet jezelf aanleren daarbij niet recht naar beneden te kijken, maar de blik te richten op de route twee of drie stappen voor je. Je moet leren hoe te anticiperen en reageren op het terrein en daarbij ontspannen te blijven, omdat je dan de wendbaarheid hebt die wordt vereist.

5. Til je voeten op tijdens de trailrun

Schuifelaars doen het niet goed op trailparcoursen. Een hoge pasfrequentie kan je wel helpen. Houd de romp rechtop en de voeten kort onder je. Loopoefeningen met hoge knieheffing en snelheidswerk zoals fartlek en heuvelsprints kunnen je helpen je beenritme te vergroten.

6. Maak werk van je schoenkeuze voor je trailrun

Voor trailrunnen heb je andere spullen nodig dan voor hardlopen. Bijna alle grote merken maken tegenwoordig trailschoenen, dus het aanbod is ruim voldoende. Ga naar je lokale hardloopwinkel en test verschillende modellen. Of bekijk deze lijst met fijne hardloopschoenen voor trailrunners. Punten van aandacht daarbij: het profiel van de zool; ademend materiaal; ondersteuning van middenvoet en hiel zodat de schoen niet overal heen beweegt als je op een ruig of oneffen terrein staat; en de demping, omdat je niet wilt dat een pas op een steen of tak je voet beschadigt.

7. Geniet van het moment

Trailruns zijn meestal kleinschalig en minder competitief dan wegwedstrijden, wat betekent dat je (letterlijk!) de tijd kunt nemen om even stil te staan om de omgeving in je op te nemen. Raak niet verblindt door je te veel te focussen op snelheid en tijd, maar probeer op te gaan in de natuur om je heen. Geniet van het feit dat je een lichaam hebt met het vermogen om deze zware sportieve uitdaging aan te gaan.