Trainen met een hardloopbuggy is een kunst op zich, vraag het maar aan iedereen die het ooit geprobeerd heeft. Maar als ouder weet ik dat het soms wel handig is om de hardloopbuggy, ook wel babyjogger genoemd, tevoorschijn te halen. Daarom toch een aantal tips om zo soepel en prettig mogelijk met de hardloopbuggy een hardlooprondje te maken.

Hardlopen met kinderwagen: tips voor lopen met een hardloopbuggy

1.Geen trottoirs

Hoewel sommige mensen altijd op de weg hardlopen, geef ik meestal de voorkeur aan het trottoir. Met een hardloopbuggy is dat onmogelijk. En denk nou niet dat het ligt aan mijn oude stadswijk met zijn hobbelige trottoirs die 60 jaar geleden zijn aangelegd. Ik heb ervaren dat zelfs de kleinste bultjes en kuilen in de trottoirs de hardloopbuggy laten stuiteren.

    2. Blijf op rustige wegen

    Aangezien trottoirs dus afvallen als trainingsondergrond, kun je als ‘second best’ de meest verkeersarme buurt opzoeken en op de weg lopen. Ik heb gemerkt dat automobilisten extra voorzichtig zijn als ik ze tegemoet loop met een hardloopbuggy. Dat was een geweldige ontdekking, want als ik alleen loop, zijn ze meestal niet zo voorzichtig. Fietspaden buiten de stad zijn ook prima, maar ik heb niet altijd voldoende tijd om de baby en de hardloopbuggy in de auto te laden om daar naartoe te rijden.

    3. Geen heuvels

    Vind jij het zwaar om in de heuvels te lopen tijdens je gewone hardlooptraining? Wacht maar tot je heuvelop wilt lopen met een hardloopbuggy! Ik zoek altijd het meest vlakke terrein op en als er een heuvel is, dan juich ik als de afdaling begint.

    4. Maak je geen zorgen over je tempo

    Je zult nooit een PR lopen, terwijl je een buggy van ruim tien kilo met je kind daarin voortduwt, dat werd me snel duidelijk. Ik houd mezelf voor dat er een tempo is voor mijn gewone trainingen en een tempo voor trainingen met de hardloopbuggy. Voor mij is de vraag: hoe kan ik mijn hardloopbuggy-conditie verbeteren?

    5. Ga niet te ver

    Ik heb nooit meer dan 6,5 km in mijn eentje met een hardloopbuggy getraind. Het voelt een beetje als een workout op mijn loopband. Ook die gebruik ik voor korte trainingen, het is een kwelling om er een lange duurloop op te doen. Als ik samen met mijn echtgenoot loop, dan wisselen we de buggy elke vijf minuten. Maar dan nog hebben we het na 8 km wel gehad.

    6. Een volle maag voor de baby

    De enige keer dat mijn zoon heeft gehuild in de hardloopbuggy was toen hij – zo bleek – toe was aan een voeding. Dat was tijdens een van onze eerste keren dat ik hem meenam. Hij was toen zes maanden oud. Nu zijn we tien maanden verder en is de tijd tussen zijn maaltijden langer. Ik heb sindsdien nooit meer tranen gezien.

    7. Controleer de sluitingen

    Aan het eind van een trainingsronde merkte ik een keer dat zijn gordel had losgelaten. Mijn zoon zat nog steeds veilig in de buggy (en was zelfs in slaap geloof ik), maar wat schrok ik! Ik controleer dat sindsdien altijd twee keer, voordat ik vertrek.

    8. Neem een mini-luiertas mee

    Met het totale gewicht aan buggy en baby zit je niet te wachten op het extra gewicht van een grote tas voor de luiers. Ik heb ontdekt dat een gymtasje dat ik bij een wedstrijd cadeau heb gekregen, heel goed dienst kan doen als mini-luiertasje.

    9. Vind een houding die voor jou handig is

    Mijn hardloopbuggy heeft geen verstelbaar handvat (deze is goed genoeg voor mij, ik heb geen geld voor een luxe model). Toen ik er de eerste keer mee ging hardlopen, deden mijn schouders pijn als gevolg van de positie waarin ik mijn armen noodgedwongen moest houden. Ik kwam er snel achter dat die pijn wegbleef als ik de buggy met één hand duwde. Ik moet wel beide handen gebruiken om de hoek om te gaan, maar verder gaat het prima met één hand.

    10. Geen oortjes

    Waarschijnlijk zeggen sommigen: geen muziek als je met je baby hardloopt, maar ik kan niet zonder muziek hardlopen. Mijn buggy heeft een heel handige houder voor mijn mobiele telefoon op het handvat, dus ik kan Runkeeper aan hebben, en mijn favoriete muziek zonder oortjes luisteren tijdens mijn training met de buggy. Zo kan ik toch mijn zoon horen als dat nodig is.

    11. Stilte betekent genieten

    Aanbevolen wordt om de buggy niet te gebruiken als de baby jonger is dan zes maanden. De eerste paar keer dat ik mijn hardloopbuggy gebruikte, liep mijn echtgenoot mee. Terwijl de een duwde, was de ander vooral onze zoon aan het observeren om de uitdrukking op zijn gezicht te bekijken. We hebben hem nooit aan het lachen kunnen maken in de hardloopbuggy door gekke gezichten te trekken (wat achterwaarts hardlopen vereist, iets dat niet echt aan te bevelen is), maar ik heb geleerd dat het in orde is als hij stil is.

    Uit het feit dat hij meestal in slaap valt, leid ik af dat hij zich op zijn gemak voelt. Helaas lukt het me nog niet om hem na de training uit de buggy te halen en in zijn bedje te leggen zonder hem wakker te maken. Dat is jammer, want ik zou heel graag nog even rustig willen douchen!

    12. Wat moet je kind aan

    Dit is iets wat me nog wel bezighoudt. Als hardloper krijg je het advies om je te kleden alsof het vijf tot tien graden warmer is, dan de werkelijke temperatuur. Je wordt vanzelf warm als je eenmaal aan het lopen bent. Het mag duidelijk zijn dat je baby niet zo warm wordt als jij tijdens de training, dus moet je zijn of haar kleding kiezen op basis van de actuele temperatuur. Het is echter altijd de verraderlijke wind waardoor ik bezorgd raak. Als die maakt dat ik het hartstikke koud heb, hoe zal het dan voor mijn zoon zijn! Hij valt zelfs op winderige dagen in slaap, dus ik neem maar aan dat ik het goed doe.

      13. Geen dekens

      Op een dag toen ik merkte dat het winderig was en mijn zoon niet heel dik was aangekleed, heb ik een deken over hem heen gelegd om hem warm te houden. Ik dacht dat ik de deken heel goed had ingestopt, maar halverwege mijn rondje van 5 km liet de deken los en raakte verstrikt in het voorwiel. Niet alleen moest ik daardoor stoppen, ik kreeg ook de deken (zelf gebreid door een vriend van de familie, ook dat nog!) bijna niet los van het wiel.

      14. Trakteer je baby

      Toen ik deze herfst voor de marathon trainde, liep ik het eerste stuk van mijn training met de hardloopbuggy in ons plaatselijke park. Ik wilde mijn zoon een route met veel bochtjes geven. Ik had het gevoel dat ik hem op die manier trakteerde op iets wat hij leuk vindt, voordat ik hem meesleepte op mijn trainingsronde met langere, rechte stukken.

      Maar ik heb het idee dat hij het altijd wel naar de zin heeft in de buggy. Nu hij wat ouder is, zit hij veel op zijn loopauto, en dat is niet te combineren met mijn hardlopen. Tot nu toe kan ik hem nog overtuigen om in de buggy te gaan zitten. Maar als hij kon kiezen, dan nam hij zijn loopauto. Die mag hij gebruiken op de dagen dat ik niet hardloop.