Uit onderzoek onder de lezers van Runner’s World eind oktober blijkt dat 1 op de 5 hardlopers zijn activiteiten opschrijft in een trainingslogboek. Bij toplopers ligt dit percentage een stuk hoger. Het is een essentieel onderdeel van hun training, wedstrijdvoorbereiding of -analyse en soms ook communicatie met hun coach.

De belangrijkste redenen om een trainingslogboek te gebruiken:

Bestel hier het Hardlooplogboek van Susan Krumins: Dreams*

Zo maak je je dromen concreet

Wat je doelen ook mogen zijn, een logboek kan je inspiratie steunen en je in het goede spoor houden. Logboeken zijn de perfecte plek om ‘je dromen’ te noteren (optimistische, maar realistische plannen over wat je denkt te kunnen bereiken in de komende zes tot twaalf maanden) en een trainingsschema te maken die deze dromen omzetten in concrete plannen e stappen daarnaartoe.

Leuk om terug te kijken en je progressie te zien

De meeste lopers beginnen met alleen hun trainingstijden en afstanden te noteren. Zo zie je natuurlijk goed wat je progressie is. Maar gedurende een aantal maanden ontstaat de neiging de notities uit te breiden tot routebeschrijvingen, commentaren op trainingsmaatjes en persoonlijke reflecties op hardlopen en het leven. Ook erg leuk om terug te lezen over een paar jaar.

dreams
Susan Krumins

Je leert jezelf beter kennen

Als je jezelf aanleert om ook de kleine details te noteren, bijvoorbeeld hoeveel dagen het kost om van een lange duurloop te herstellen, zul je trends zien in blessurerisico’s, vooruitgang en hardloopplezier. Door pijn in de ‘zwakke schakels’ van je lichaam te registeren, kun je precies aanwijzen wanneer de blessure begon en zo ook vaak de oorzaak vinden. Als je leert deze vroege signalen uit je logboek te ‘lezen’, kun je de noodzakelijke aanpassingen doen in je training en voorkom je problemen, nu en in de toekomst. Na jarenlang bijhouden van een logboek leer je steeds beter je eigen sterke en zwakke kanten als hardloper en persoon kennen.

Moment van ontspanning en reflectie

In je logboek schrijven is een moment van rust op de dag, rust die je op hectische dagen waarschijnlijk niet veel hebt. Zo’n moment is ideaal om even na te denken over je dag, wat gaat er goed en wat loopt er minder. Het is belangrijk om te reflecteren, en om te de-stressen.

dreams
Susan Krumins
dreams
Susan Krumins

Wat kun je bijhouden:

  • Een dagelijks of wekelijks doel, zodat elke training een middel wordt
  • Tijd van je training in minuten of afstand
  • De zwaarte van je training (bijvoorbeeld bij snelheidstrainingen)
  • Je ochtendhartslag, om je algemene vermoeidheidsniveau te beoordelen
  • Weersomstandigheden of andere omstandigheden
  • Hoe je je op die dag voelde (met een smiley of op een schaal van 1 tot 10)

Wil je ook je trainingen gaan loggen? Hardloopdagboek Dreams is een werkboek en dagboek geschikt voor alle hardlopers. Om doelgericht te werken aan aan een gezonder en fitter lijf of aan het bereiken van jouw ultieme hardloopprestatie. Olympisch atlete Susan Krumins geeft jou inzicht in de training, wedstrijdvoorbereiding, gewoontes en voeding van toplopers. De weekschema's zijn niet voorzien van een datum, je kunt dus op elk gewenst moment beginnen met het hardloopdagboek.

Susan Krumins over het loggen in haar Hardloopdagboek Dreams*:

‘Ergens wil ik mijn logboek niet teleurstellen met een slechte training. Daarom kijk ik met trots naar de pagina van vandaag: een goede krachttraining en een mooie duurloop. De progressie zwart-op-wit geeft vertrouwen dat ik weer ‘on track’ ben. Met iedere pagina die ik invul kom ik een klein stapje dichter bij mijn doel.’

Bestel Hardlooplogboek Dreams

preview for Dreams - Hardloopdagboek en planner