Laten we een voorbeeld nemen aan Barbara

Journalist en hardloopster Barbara Kerkhof ontdekte bij toeval dat ze borstkanker heeft.

woensdag, 4 oktober 2017, 11:00
Laten we een voorbeeld nemen aan Barbara

‘Ik voel me onkwetsbaar, maar ga voor de zekerheid even naar de huisarts’

In het onlangs gepubliceerde oktobernummer van Runner’s World hield schrijvende hardloopster Barbara Kerkhof een dagboek bij waarin ze verhaalt over de eerste zes maanden na haar borstkankerdiagnose.

Dit artikel maakte veel los, mede vanwege de toevallige manier waarop de ziekte bij Barbara werd ontdekt. Uit haar dagboek in Runner’s World:

15 februari
Er zit een knobbeltje in mijn borst. Volgens mij weet elke vrouw dat ze maandelijks haar borsten moet controleren, maar doet bijna niemand dat daadwerkelijk. Ik niet, in elk geval. De reden dat ik het nu wel deed, was een bericht van mijn dochters juf: ze heeft borstkanker en komt de rest van het schooljaar niet meer voor de klas staan. Ze is pas 38!

’s Avonds checkte ik (net als alle andere moeders van de klas) mijn borsten. Linksboven zit een knobbeltje. Er kan niet echt iets aan de hand zijn, want a) ik ben übergezond en b) niemand in mijn familie heeft of had kanker (behalve mijn vader, maar die rookte). Ik voel me onkwetsbaar, maar ga voor de zekerheid even naar de huisarts.

Volgens mij weet elke vrouw dat ze haar borsten moet controleren, maar doet bijna niemand dat

Controleren
Barbara’s verhaal onderstreept hoe belangrijk het is dat vrouwen regelmatig hun borsten controleren. De Borstkanker Vereniging Nederland adviseert vrouwen dan ook: Ken je lijf!

Op deze pagina beschrijft de vereniging welke symptomen zouden kunnen duiden op borstkanker. En laten vrouwen een voorbeeld nemen aan Barbara: breng bij twijfel een bezoekje aan de huisarts.

 

Lees het complete dagboek van Barbara Kerkhof in de nieuwe Runner’s World of via Blendle, en volg haar ook via haar eigen blog.