Het is 6.23 uur ’s morgens. De wekker is afgegaan, je hebt je warme bed verlaten en bent klaar om te gaan hardlopen, de zonsopkomst tegemoet. Normaal gesproken verheug je je op je rondje onder de eerste zonnestralen. Maar vandaag voel je je moe. Na een kleine 400 meter weet je: dit gaat niks worden vandaag. Het hardlopen voelt als strompelen; als je dit had geweten was je niet zo vroeg opgestaan. Je vraagt je af waarom je vandaag überhaupt jezelf in je trainingskloffie hebt gehesen. Je wilt naar huis. Je wilt dat het klaar is. Je wilt net doen alsof dit nooit gebeurd is.

Klinkt dit bekend in je oren? Je bent niet de enige. Je denkt misschien dat dit soort vervelende hardloopervaringen vooral tussen je oren zit. Waarschijnlijk is dat niet het geval. Er zijn namelijk talloze redenen voor dat gevoel van futloosheid. Er zijn drie belangrijke redenen die ervoor kunnen zorgen dat je niet vooruit te branden bent.

Je bent niet goed hersteld

Training veroorzaakt vermoeidheid van de spieren, of je nou krachttraining, een duurloop of een intervaltraining doet. Die vermoeidheid is de beloning voor je harde werken. Meestal heeft het te maken met minuscule scheurtjes in de spieren. Maak je geen zorgen: het is een normaal verschijnsel, maar er is wel rust nodig om het te laten herstellen.

Tijdens het herstel past je lichaam zich aan en word je een beetje sterker. Veel mensen gunnen dat proces te weinig ruimte. Ze zien een training als een losstaand iets, niet in samenhang met het herstel en realiseren zich niet dat je dat herstelproces tijdens de uren en dagen na de training kunt beïnvloeden.

Doe jezelf een plezier en houd oog voor het grote plaatje. De gouden tip? Onderzoek geeft aan dat je ongeveer 48 uur de tijd moet nemen tussen je trainingen waarbij je dezelfde spiergroepen gebruikt, om problemen te voorkomen. Je kunt in die tijd manieren toepassen om je herstel te bevorderen. Zorg voor voldoende inname van koolhydraten en eiwitten en sluit vriendschap met de foamroller (wees niet bang, hij bijt niet).

Warming-up verwaarloosd

Veel mensen hebben niet in de gaten hoe belangrijk het is om een warming-up te doen. Het is toch echt nodig om je zenuwstelsel te activeren voor je gaat hardlopen. Je moet je lichaam en geest gereedmaken voor je training. Als je zo uit je bed gaat hardlopen, dan kun je op een gegeven moment een terugslag verwachten.

Wat is een goede warming-up? Doe rustige, dynamisch oefeningen voor de heupspieren (buigers en strekkers), hamstrings, quadriceps. Voer ze zowel voorwaarts als zijwaarts uit.

Je doet alleen aan hardlopen

Hardlopen is waarschijnlijk, naast lekkere koekjes eten, je favoriete bezigheid. Maar dat betekent niet dat je lichaam niet gebaat is bij een alternatieve vorm van fitheid. Als je voortdurend hetzelfde doet, zullen je vorderingen stagneren, maar zul je ook niet goed herstellen. Als je overwegend (lange) duurlopen doet, is je lichaam daarop aangepast. Het is goed om iets aan snelheid te doen, zodat je aan een ander energiesysteem werkt. Je zult verbetering merken, omdat je efficiëntie toeneemt als je snelheidswerk in je trainingsplan opneemt.

Forceer het niet

Je moet accepteren dat je sommige dagen gewoon niet op je best bent, en dat geeft niks. Neem het zoals het komt en pas je perspectief aan. Stel dat je erop uit bent gegaan voor een pittige training en het gaat niet lekker, maak er dan een herstelloop van. Zo is het toch een waardevolle training geworden. Als je forceert terwijl het niet goed voelt, dan brengt het je waarschijnlijk meer schade dan voordeel. Vergeet niet dat je beter iets dan niets kunt doen. Blijf flexibel en neem het zoals het komt.


Shop hier je draadloze oordopjes onder de 100 euro
jbl reflect mini 2
JBL Reflect Mini 2

BESTEL

JBL
samsung galaxy buds
Samsung buds+
Samsung
jbl reflect flow
JBL Reflect Flow
JBL
aftershokz trekz air
Aftershokz AIR
Aftershokz TREKZ AIR