Door aandacht te schenken aan je lichaam en de omgeving, in plaats van je te focussen op de technologie van je sporthorloge of smartphone, kun je de loopsleur tot leven wekken.

Maak je fysieke inspanningen gemakkelijker door jezelf af te stemmen op je zintuigen. Laat je gedachten komen en gaan; laat ze los en richt je aandacht op wat er in en om je heen gebeurt. Maak gebruik van de vijf zintuigen en zet zien, ruiken, proeven, horen en tast bewust in tijdens je trainingen. Als je aandacht bij deze zintuigen is, kun je echt aanwezig zijn (zonder oordeel) en ben je in staat je af te stemmen op wat je lichaam op dat moment nodig heeft.

Het beste uit jezelf halen

Het lijkt misschien wat magertjes om met deze zintuigen bezig te zijn. Maar het kan je wel degelijk een betere atleet maken, zeker als je geïnteresseerd bent in trainen, wedstrijden lopen en het beste uit jezelf halen. Juist dan moet je weten wat er in je lichaam aan de hand is, daar aandacht aan besteden en dat afstemmen op wat er om je heen gebeurt. Het helpt je om je prestaties naar een hoger niveau tillen. Uit onderzoek blijkt dat topsporters (meer dan niet-topsporters) hun trainingen optimaliseren door te letten op sensaties als uitdroging, spierpijn, vermoeidheid en de omgeving waarin ze trainen.

Gadgets thuislaten

Oefening baart kunst: hoe meer je je aandacht op jezelf en je omgeving richt, hoe beter je de signalen van je lichaam herkent en hoe beter je in staat zult zijn om eventueel ongemak te accepteren. Je zult meer van je trainingen genieten als je in staat bent in het hier en nu aanwezig te blijven en minder last hebben van bezorgdheid, onrust of angstgevoelens. Technologie, zoals opgenomen in smartphones, sporthorloges en hardloopapps, kunnen ervoor zorgen dat je het contact met je gevoel tijdens het hardlopen verliest. Het is dan ook gemakkelijker de aandacht bij jezelf te houden als je deze gadgets thuislaat.

Ik zeg niet dat je al je speeltjes weg moet gooien. Begin maar eens om een keer in de week een training zonder elektronica te doen. Om het inzicht in je eigen lichaam tijdens het hardlopen te verbeteren, kun je de aandacht tussen je vijf zintuigen afwisselen, bijvoorbeeld elke vijf minuten weer een andere. Hoe je zintuiglijk hardlopen kunt verbeteren lees je hieronder.

Zien

Als je tijdens het hardlopen om je heen kijkt, naar voorbijgangers, een heuvel in de verte, landhuizen, polderlandschap, opkomende zon, zonlicht gefilterd door de bladeren in het bos, kun je interessante dingen zien die je plezier op dat moment vergroten. Ook al kijk je alleen maar een beetje rond, je brein gaat aan het werk met het gevoel waarmee jij je door je visuele omgeving beweegt. Om het zintuig ‘zien’ bewust in je training te integreren, kun je oriëntatiepunten langs je route kiezen en vervolgens een versnelling naar dat punt inzetten.

Ruiken

Geur is een van de zintuigen die het meest geassocieerd wordt met emotionele herinneringen. Denk maar aan de geur van een bos in de vroege ochtend, of die van de zee tijdens een strandloop. Voor wat betreft prestaties kun je je concentreren op geuren die horen bij het wedstrijdparkoers waarvoor je traint. Sta bijvoorbeeld stil bij de geur van vers gemaaid gras tijdens je training als je race plaatsvindt in een park. Hierdoor kun je snel aan de wedstrijdomstandigheden wennen, zodat je meer aandacht kunt besteden aan daadwerkelijk hardlopen.

Proeven

Smaken die je tijdens het hardlopen ervaart, kunnen dienen als maatstaf voor je fysiologische toestand. Als je bijvoorbeeld last hebt van uitdroging, wordt het speeksel dikker door het gebrek aan water in het lichaam en raken vloeistoffen zoals zweet en speeksel meer geconcentreerd met zout. Je zult dan merken dat het in je mond zout smaakt. Ga daar niet over piekeren, maar zie het als een teken om voor jezelf te zorgen. Stop bij een waterpost tijdens een wedstrijd, zoek een waterfontein tijdens een training of ga gewoon terug naar huis als je smaakpapillen signalen verzenden dat je op korte termijn het vocht in je lichaam moet aanvullen.

Horen

Als je afstemt op de geluiden om je heen, kan dit je bewustzijn vergroten, waar je ook loopt. Je krijgt een idee van wat er achter je gebeurt, zonder je ogen naar het geluid te hoeven bewegen. Je zult veiliger zijn als je een auto in de verte hoort naderen, je weet dan dat deze je op een zeker moment zal passeren. Tijdens een wedstrijd hoor je tijdig dat de concurrentie je op de hielen zit. Ga tijdens je trainingen op zoek naar geluiden die je nog nooit eerder hebt gehoord en probeer uit te vinden waar ze vandaan komen. Dit dwingt je om in het moment aanwezig te zijn, wat je plezier vergroot. Er is geen ruimte voor het stemmetje ‘Ik ben moe’ als je in gedachten uitgebreid beschrijft wat je hoort. Je stelt niet simpelweg het geluid van een vogel vast, maar probeert te bedenken wat voor soort vogel het is, waar deze zich bevindt en hoe je het zou beschrijven.

Tast

Een duurloop in de zomer betekent meestal flink zweten. Let eens op hoe dat zweet op je huid aanvoelt, zowel tijdens het lopen als erna. Zout zweet kan een soortgelijk gevoel geven als opgedroogd zeewater na een duik. Het is een teken dat je elektrolyten zoals natrium met het zweten hebt verloren. Soms kun je na het hardlopen zoutkristallen voelen op je huid. Het is een signaal dat je een uur voorafgaande de volgende training iets zouts moet eten of een sportdrank met elektrolyten moet drinken. Dit zal je lichaam helpen water vast te houden en spierkrampen voorkomen.

Tekst: Cassie Shortsleeve