Je hebt het vast en zeker gemerkt in je portemonnee: alles wordt duurder... Zo ook hardloopschoenen. Het is niet raar om een dikke honderd euro neer te leggen voor een nieuw paar. En wil je snelle carbon schoenen? Tel daar dan maar een meier bovenop. Wil je het kopen van een nieuw paar hardloopschoenen even uitstellen? Dan geven wij je in dit artikel een aantal tips waardoor jij mogelijk nét iets langer met je hardloopschoenen kunt doen.

Met deze tips doe je langer met je hardloopschoenen

Bedenk wel: soms zijn je hardloopschoenen gewoon echt aan vervanging toe. Loop niet door op hardloopschoenen met te weinig demping. Hier krijg je namelijk lichamelijke klachten van.

1. Leg je hardloopschoenen niet in de schuur

      De grootste fout die je kunt maken is die vochtige (en misschien stinkende) hardloopschoenen na afloop van je run in de schuur te zetten. Als het daar koud en vochtig is, wordt de levensduur van je dempende zolen aanzienlijk verkort. Het tegenovergestelde geldt ook: zet je natte schoenen nooit voor de kachel (en droge evenmin). Dat is niet bevorderlijk voor de aanwezige lijmsoorten. Wil je je natte schoenen drogen? Doe het dan gewoon op de ouderwetse manier: volproppen met krantenpapier en wachten tot het vocht is opgenomen. Het liefste meteen na thuiskomst. Tip: soms kun je de inlegzolen eruit halen, hierdoor drogen je schoenen nog sneller.

      2. Houd je hardloopschoenen schoon

      Klinkt logisch, maar blijkt toch nog een hele klus. Net zoals je wielrenfiets is het belangrijk dat je je hardloopschoenen ook schoonhoudt. Alles wat je voor het onderhoud in principe nodig hebt is een goede borstel en koud water. Hiermee kun je het ergste vuil wel van je schoenen en zolen verwijderen, eventueel geholpen door een mesje of schroevendraaier. Om de diverse lijmlagen niet aan te tasten, zijn wasmachines en drogers (voor de meeste schoenen) ook uit den boze.

      3. Laat ze niet onaangeroerd in de kast laten liggen

      Verder is de levensduur van je schoenen vooral afhankelijk van de vitaliteit van de tussenzolen en de daarin verpakte dempingsmaterialen. De kwaliteit daarvan neemt, naarmate je loopt, steeds verder af. Zelfs als je ze niet gebruikt, en ze drie jaar onaangeroerd in de kast blijven liggen, kun je ze afschrijven. In dit artikel lees je hoe dat zit.

      4. Geef je hardloopschoenen rust

      Je verlengt de demping als je je schoenen na de training voldoende rust geeft. Hé, klinkt je dat niet bekend in de oren? Het rubber heeft net als jouw spieren de tijd nodig om te herstellen (zeker een dag) en dat gaat nog beter als je van twee of meer paar schoenen gebruikmaakt. Wissel dus lekker af! Dat is niet alleen voor je lichaam goed, maar dus ook voor je hardloopschoenen.

      5. Maak je veters los

      Ben jij zo’n loper die zijn ene schoen heel behendig gebruikt om zijn andere schoen van zijn hiel af te trekken? We snappen hoe handig dat is, maar helaas toch niet zo'n goed idee. Maak je veters altijd los voordat je de schoenen uittrekt. Zo voorkom je dat de hielkap vervormt of verslapt.

      Volg jij Runner's World al Instagram en Facebook?